Нидерландската разузнавателна служба съобщи в четвъртък, че е разкрила руски военен агент, който се опитвал да проникне под чужда самоличност в Международния наказателен съд (МНС), разследващ обвинения за извършени в Украйна военни престъпления.

Сергей Владимирович Черкасов имал сложна легенда за прикритие, датираща от години, и я е използвал, за да получи като бразилски гражданин стажантско място в съда през април, каза ръководителят на агенцията пред „Ройтерс“.

МНС води едно от най-големите международни разследвания на военните престъпления, извършени в Украйна, съвместно с ЕС и с „Европол“.

„Това е дългосрочна, многогодишна операция на ГРУ (руското военно разузнаване), която струва много време, енергия и пари“, каза шефът на нидерландската разузнавателна агенция Ерик Акербум.

Руският стажант се е представил под чужда самоличност с бразилски паспорт на името на Виктор Мюлер Ферейра. Той е пристигал да започне стаж в международния съд, базиран в Хага, когато е бил арестуван на летището и качен обратно на следващия полет за Бразилия, където е изправен пред съд.

„Това ясно ни показва какво правят руснаците – опитват се да получат незаконен достъп до информация в рамките на МНС. Ние класифицираме това като заплаха от високо ниво“, добави Акербум.

Разузнавателната агенция заяви, че е предприела необичайната стъпка да публикува подробна информация по случая, за да покаже модела на работа на руското разузнаване, който може да се използва и пред други международни институции.

„Черкасов използва добре изградена самоличност за прикритие, чрез която прикрива всичките си връзки с Русия като цяло и с ГРУ в частност“, се казва в изявление на разузнавателната служба.

Руският шпионин се е представял като дете от проблемно семейство, фен на електронната музика и на евтината яхния, която ядял в любимия си ресторант в Бразилия.

Международният наказателен съд е световен трибунал за военни престъпления, в който членуват 123 държави. Той разглежда обвиненията във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

Говорителят на съда Соня Робла изказа благодарност на нидерландските власти за операцията и заяви, че „МНС приема тези заплахи много сериозно и ще продължи да си сътрудничи с Нидерландия“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar