Френски прокурори съобщиха, че проучват доклад на Агенцията на Европейския съюз за борба с измамите (ОЛАФ), в който крайнодясната кандидатка за президент Марин льо Пен и членове на нейната партия са обвинени в присвояване на средства от ЕС на стойност хиляди евро, съобщи „Ройтерс“.

Парижката прокуратура потвърди, че проучва доклад, който е получила от ОЛАФ на 11 март.

Разследващият уебсайт Mediapart писа в събота, че в доклада на ОЛАФ се твърди, че Льо Пен е присвоила 140 000 евро публични средства, като членовете на партията са отклонили общо 617 000 евро.

Никой от тях не е обвинен в пряка печалба, а в това, че е поискал средства от ЕС за разходи за персонал и събития.

Офисът на Льо Пен не беше открит за коментар, отбелязва „Ройтерс“.

„Французите няма да бъдат заблудени от опитите на Европейския съюз и европейските институции (…) да се намесят в президентската кампания и да навредят на Марин льо Пен“, заяви Жордан Бардела пред радио Europe 1.

Той уточни, че партията му е подала две правни жалби срещу ОЛАФ и че ще подаде трета в отговор на доклада.

В разговор с телевизия BFM адвокатът на Льо Пен – Родолф Боселют заяви, че клиентката му отрича обвиненията. Той заяви, че тя все още не е разпитана и че нито той, нито Льо Пен са виждали доклада на ОЛАФ.

Льо Пен е обект на разследване от 2017 г. насам като част от проверка за предполагаема злоупотреба със средства на Европейския съюз за заплащане на парламентарни сътрудници.

Льо Пен и Еманюел Макрон се изправят един срещу друг на балотажа в президентските избори на Франция. Проучванията на общественото мнение показват, че Макрон има преднина на втория тур следващата неделя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar