Решението на Касационния съд създава проблем за „Лафарж“

В ърховният съд на Франция отмени решение на по-ниска инстанция за отмяна на обвиненията, повдигнати срещу циментовия гигант „Лафарж“ за съучастие в престъпления срещу човечеството по време на гражданската война в Сирия, съобщава БГНЕС.

Решението на Касационния съд създава проблем за „Лафарж“, която е обвинена, че е платила близо 13 милиона евро на джихадистки групи, включително „Ислямска държава“, за да поддържа своята циментова фабрика в Северна Сирия през първите години от войната в страната.

„Лафарж“, която се сля през 2015 г. с швейцарската група „Холсим“, призна, че нейното сирийско дъщерно дружество е плащало на посредници да преговарят с въоръжени групи, но не била знаела къде отиват парите.

Коя ще бъде следващата цел на глобалния джихад

Апелативният съд в Париж през 2019 г. отхвърли обвинението за престъпления срещу човечеството, като заяви, че приема, че плащанията не са били целево насочени към подпомагане на ужасната програма на „Ислямска държава“ за екзекуции и изтезания.

Отменяйки констатацията на долната инстанция, касационният съд на Франция постанови днес, че „лице може да бъде съучастник в престъпления срещу човечеството, дори ако няма намерение да бъде свързано с извършените престъпления“.

„Съзнателното изплащане на няколко милиона долара на организация, чиято единствена цел е била изключително престъпна, е достатъчно да представлява съучастие, независимо от това дали съответната страна е действала с цел извършване на търговска дейност“.

САЩ с въздушен удар срещу „Ислямска държава“ в Афганистан

Съдиите добавиха, че „многобройни актове на съучастие“ ще останат ненаказани, ако съдилищата приемат по-снизходително тълкуване.

Решението не означава обаче, че „Лафарж“ автоматично ще бъде изправена пред съда по най-сериозните обвинения. Вместо това съдът върна делото на разследващите магистрати, за да преразгледат обвинението за съучастие.

Източник: БГНЕС съд Франция Ислямска държава

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar