Френският държавен съвет, който се приема за най-висшата съдебна инстанция в административното правораздаване, отхвърли жалба срещу забраната да се носи абая в училищата във Франция.

Жалбата срещу решението на правителството бе внесена от Асоциацията за защита на правата на мюсюлманите, съобщава АФП.

От Асоциацията твърдят, че решението е дискриминационно спрямо мюсюлманите, тъй като става въпрос за традиционно за жените ислямско облекло.

Според защитниците на носенето на абаята в училище забраната не е сериозна и категорично нарушава основни свободи на гражданите.

Адвокатът на Асоциацията за защита на правата на мюсюлманите, Винсент Бренгарт (на снимката), обяви по време на съдебното заседание, че абаята трябва да се смята за традиционно облекло, а не за религиозно. Той също така обвини правителството, че иска да извлече политически дивиденти от забраната.

Припомняме, че френският министър на образованието Габриел Атал забрани в държавните училища във Франция младежите да носят традиционното за мюсюлманите облекло – абая – за момичетата, и камис – за момчетата. Той обяви, че носенето на тези дрехи е в противоречие със забраната в училищата да се носят видими религиозни символи.

В крайна сметка Държавният съвет обясни защо е отхвърлил жалбата, посочвайки, че носенето на абая в училищата има религиозен подтекст и че законът забранява на учениците в държавните училища да носят религиозни символи и дрехи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar