Французинът Жан-Клод Арно, който предизвика шумен скандал в Шведската академия, ще бъде съден за изнасилване през месец септември, предаде Франс прес.

Арно е женен за бивш член на Шведската академия, институция с над 200-годишна традиция, присъждаща Нобеловите награди за литература. Седемдесет и една годишният французин е обвинен в изнасилвания на жена в Стокхолм през 2011 година. Датите на съдебния процес в Районния съд в Стокхолм са насрочени за 19,20 и 24 септември.

Според обвинението Арно е принудил потърпевшата, обзета от панически страх, да встъпи в орално и вагинално сношение с него в стокхолмски апартамент на 5 октомври 2011 година. След това жената е била отново изнасилена в нощта на 2 срещу 3 септември същата година, докато спяла. Обвиняемият отрече всички повдигнати срещу него обвинения.

Преди време шведският вестник „Дагенс нюхетер“ публикува свидетелствата на 18 жени, станали жертва на сексуални посегателства на Арно. Скандалът с французина предизвика сътресения в Шведската академия, с която Арно поддържаше тесни връзки от дълги години. Възникнаха спорове между 18-те члена на Академията, като шестима от тях си подадоха оставката, сред които личеше името и на постоянния секретар на институцията Сара Даниус.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar