Френските прокурори заведоха дело срещу Ахмед Насер Ал-Раиси, президент на международната полицейска агенция Интерпол, по обвинения за „съучастие в изтезания“, пише европейската редакция на американския вестник „Политико“.

След материал във Франс прес френската национална антитерористична прокуратура потвърди пред „Политико“, че в края на март е възложила на съдия да разследва жалба срещу Ал-Раиси.

В жалбата се говори за „изтезания“ и „произволни задържания“ през 2018 и 2019 г., извършвани от настоящия шеф на Интерпол, тогава висш служител по сигурността в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Жалбата е подадена от двама британци, включително Матю Хеджис, учен, осъден по обвинения в шпионаж от ОАЕ, след като пътува до Дубай, за да проведе свои научни изследвания. Хеджес беше задържан за седем месеца и осъден на доживотен затвор през 2018 г., преди да бъде „помилван“ по-малко от седмица по-късно след международен протест.

Представител на прокуратурата за борба с тероризма каза, че разследващият съдия ще провери дали Ал-Раиси е бил на френска земя, когато е внесена жалбата, като по този начин ще предостави на френските власти юрисдикция по случая. Разследването ще разследва и дали президентът на Интерпол се ползва с имунитет заради настоящата си длъжност.

След това разследващият съдия ще реши дали да повдигне обвинения срещу Ал-Раиси, въпреки че все още не е ясно кога ще приключи разследването. Седалището на Интерпол се намира във френския град Лион. Ал-Раиси може да бъде задържан за разпит във Франция, ако посети страната.

Миналата година Хеджис поиска обезщетение пред Върховния съд в Лондон за нападение, неоснователно лишаване от свобода и умишлено причиняване на психични травми.

Ал-Раиси беше избран за президент на Интерпол миналия ноември, което предизвика остри критики от правозащитни организации, които обвиняваха кандидата от ОАЕ в дългогодишен „печален“ опит в надзора на нарушенията на човешките права.

Интерпол засега не коментира ситуацията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar