Френското Национално събрание прие днес спорен закон, който ще изисква от големите онлайн платформи да отстраняват текстове, съдържащи език на омразата или незаконно съдържание, в срок от 24 часа след подаването на сигнал за тях, предаде ДПА.

Парламентът, в който центристите от партията на президента Еманюел Макрон имат голямо мнозинство, прие закона с вдигане на ръце въпреки опозицията от десницата и от радикалната левица, които предупредиха, че той може да доведе до прекалена цензура, налагана от частни фирми, предава БТА.

„Само няколко мига в Туитър, ЮТюб или Фейсбук са достатъчни, за да попаднете на провокиране към расова омраза, на хомофобски, сексистки, расистки или антисемитски обиди“, каза министърката на правосъдието Никол Белубе, оправдавайки необходимостта от закона.

Според закона, интернет платформи над определен размер, определен с указ, ще подлежат на глоби до 1,25 млн. евро, ако не изтеглят всеки такъв материал в срок от 24 часа след подаването на сигнал от който и да е потребител на платформата.

А когато става дума за подстрекаване към тероризъм или детска порнография, отстраняването на такива текстове трябва да става само до 1 час след разпореждането на властите.

Френската официална Национална консултативна комисия за човешките права критикува проектозакона с аргумента, че той създава непропорционален риск от цензура.

Сенатът, в който опозицията има превес, гласува за отмяна на глобите за несвалени материали по сигнал на ползвателите, но Националното събрание – долна камара на парламента, прегласува и анулира вота в Сената

Сега законът отива за подпис от президента Макрон и ще влезе в сила след публикуването му в официалния държавен вестник.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar