Телевизията на милиардера Рупърт Мърдок „Фокс нюз“ се споразумя да плати $ 787 млн. на компанията за машини за гласуване „Доминиън“, съобщи Би Би Си.

Причината – неверни твърдения на медията, че „Доминиън“ е фалшифицирала президентските избори в САЩ през 2020 г. и така е отнела победата на Доналд Тръмп. Споразумението за клевета е най-голямото такова в историята на страната, свързано с медийна компания.

Само часове след старта на заседанието в Делауеър в сградата на съда се появиха слухове за постигнатото съгласие между двете страни. Първоначалният иск на технологичната компания е за изплащане на сума от 1,6 млрд. долара от „Фокс нюз“, но в крайна сметка телевизията, която е близка до Републиканската партия, се разделя с приблизително половината от парите.

„За да може нашата демокрация да просъществува още 250 г., а надявам се и много по-дълго, ние трябва да споделяме ангажимента си към фактите. Днешният ден представлява подкрепа за истината и демокрацията“, заяви адвокатът на „Доминиън“ Джъстин Нелсън.

Телевизията обяви, че „признава решенията на съда, с които определени твърдения за „Доминиън“ се смятат за неверни“. Те визират решение, според което 20 предавания на „Фокс нюз“ от края на 2020 г. са съдържали грешни позиции, че фирмата е фалшифицирала вота.

Медията обаче успя да избегне публично признание в ефир, че е разпространила лъжи за технологичната фирма. Освен това видни личности ще си спестят даване на показания пред съда, включително Мърдок и сина му Лачлан.

Доказателства разкриват, че те, както и много служители на „Фокс нюз“ лично са казвали, че твърденията за манипулиране на вота от „Доминиън“ са безсмислени. Това обаче не е попречило същите

да бъдат излъчени пред милиони зрители

Въпреки споразумението, медията и нейната компания майка „Фокс корпорейшън“ казват, че делото е посегателство върху свободата на словото.

„Фокс“ призна, че е изрекла лъжи, които причиниха огромни щети на компанията ми“, заяви директорът на „Доминиън“ Джон Пулос.

Междувременно бившата продуцентка на „Фокс“ Аби Гросберг подаде 2 съдебни иска, в които твърди, че адвокатите на телевизията са я „заплашвали и тренирали“ да даде подвеждащи показания по делото срещу „Доминиън“. Тя казва още, че медията се е опитала да хвърли вината за лъжите в ефир на нея и колежката ѝ Мария Бартиморо. Според Гросберг това е част от културата на сексизъм и

женомразство във „Фокс“

Дори и да оставя това дело зад гърба си, телевизията е изправена пред още един иск за клевета от „Смартматик“ – друга компания за машини за гласуване, която също беше набедена от „Фокс“, че фалшифицира вота в полза на Джо Байдън. Искът е за 2,7 млрд. долара.

Компанията твърди, че телевизията е излъчила 100 неверни твърдения за нея. Сред тях е това, че „Смартматик“ е основана във Венецуела по искане на корумпирани диктатори. Фирмата всъщност се създава във Флорида през 2000 г. от Антонио Мугика и Роджър Пиняте, като желанието им е да се възстанови вярата на хората в изборните резултати чрез технологията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar