За последните пет години фирмата „ПиЕфСи“ ЕООД е спечелила 27 милиона лева след неправомерно възлагане на публична дейност за дезинфекция на границата с Турция от страна на Българската агенция по безопасност на храните. Това установява разследване на Генка Шикерова и Антикорупционния фонд. Мястото на граничните пунктове „Капитан Андреево“ и „Лесово“ на границата с Турция, където се дезинфектират колите, нашумява с прозвищата „златната локва“ и „златният гьол“ още през 2013 година. Въпросът е защо държавната агенция се е отказала от една доходоносна дейност, която й е възложена да изпълнява със закон. Дейността по дезинфекцията трябва да се извършва от ветеринарен лекар, който е назначен от агенцията по храните. Отговорът на този въпрос Българската агенция по безопасността на храните не дава, се казва в журналистическото разследване.

Договорът с частната фирма е сключен от агенцията в последния ден от първия кабинет „Борисов“. Фирмата „Пи Еф Си“ е създадена пет дни по-рано, без да има опит и капацитет за дезинфекция, но още от първия момент започва да генерира чудесни печалби. През първата година печалбата е 1.3 милиона лева. След пет години печалбата се увеличава до 8.7 милиона лева годишно. Общо за последните пет години печалбата е близо 27 милиона лева.

Разходите за дейността на компанията са 10 пъти по-ниски от приходите. Проблемът е, че фирмата прибира такса на границата с Турция, която по закон може да бъде вземана само от публичен орган. Таксите трябва да се прибират на равностойност, а това не е така, защото се генерира голяма печалба. Не е ясно и защо изобщо трябва да се плаща такса за подобно обслужване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar