На фона на вялите опити на кабинета „Борисов“ да ограничи блокирането чрез жалби на големи обществени поръчки тази практика продължава. Неизвестната до този момент компания за автомобили, мотори и мотопеди „Р и Д Ауто-Строй“ блокира с жалба изграждането на контролно-пропускателния пункт „Рудозем-Ксанти“. Прогнозната стойност на обекта е 17.4 млн.лв. Дружеството никога не е било вписвано в Камарата на строителите и няма данни да развива каквато и да било дейност, предаде БНР.

Дупнишката „Р и Д Ауто-Строй“ е основана със 100 лв. капитал и е собственост на 46-годишния Цанко Михайлов, показва справка в Търговския регистър. Той се е сдобил с нея преди малко повече от година, като я е купил от 34-годишния кюстендилец Радослав Джаджаров. През 2012 г. Михайлов се е разделил с фирмата си „Сиси Строй“ ЕООД с 2 лв. капитал и с акциите си от друга компания – „Стармет 96“ АД през 2010 година.

Поръчката за строителството на пункта „Рудозем-Ксанти“ и пътя към него бе обявена от областния управител на Смолян Недялко Славов преди месец. Проектът е особено важен за жителите на Смолянска област, тъй като се очаква чрез него да се съживи бизнесът в населените места.

Блокирането на поръчката от неизвестна фирма със спорна биография идва на фона на обявената от правителството офанзива за това да се сложи край на масовото обжалване на важни търгове. Преди година премиерът се ядоса, че заради блокирането на поръчката за тол системата „губим милион и половина на ден“. „Обжалване, обжалване, обжалване, обжалване от „Суходолска“ №3, обжалване от „Суходолска“ №3. Проверихме жалбоподателя, той мете пред „Пирогов“, нали разбирате?“, възмути се той. Наскоро и вицепремиерът Томислав Дончев разясни, че не може фризьорски салон да участва в обжалване на строителството на магистрала, и се закани това да спре. Преди дни в парламента бяха приети поправки в Закона за обществените поръчки, чрез които това да се преустанови. Всъщност обаче депутатите гласуваха крайно неясни текстове за отговорността на фирмите, които обжалват недобросъвестно, а юристи контрираха, че наказания за фалшиви оплаквания има и в момента.

ЗЛОУПОТРЕБИ

Обжалването на поръчката за изграждането на тол системата от фалшиви фирми съвсем не изчерпва разнообразието от оплаквания. Преди няколко дни стана ясно, че поръчката за 60 млн. лв., с която трябваше да се купят нови линейки за спешната помощ у нас, е блокирана от жалба на неоткриваема фирма със 100 лв. капитал. Българската фирма „Вайнман технолоджи“, регистрирана преди месец със 100 лева капитал, обжалва обществената поръчка пред Комисията за защита на конкуренцията. Оказа се, че под същото име работи и голяма немска компания за медицинско оборудване. Пред Би Ти Ви обаче германците отрекоха да имат нещо общо с обжалването и заявиха, че с името им се злоупотребява.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar