Фейсбук страница „Всички права запазени“ ще публикува информация за правата на работещите хора. За целта е създадена кампания изцяло през социалните мрежи, а целта е работещите да разберат ползите от декларирането на доходите, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Целта е да се търсят причините за проблема с недекларирането на доходи и евентуални решения след това. Създадена е и онлайн анкета, с която пък ще се установят основните мотиви, поради които хората са готови да работят на черно, както и какво ги мотивира или би ги мотивирало да декларират всичките си доходи.

През периода март – юни България ще се включи в общоевропейската кампания за деклариран труд 2020. Кампанията цели, чрез предоставяне на информация, да се мотивират настоящите и бъдещите работещи, работодателите и самонаетите да работят на светло.

Недекларираният труд включва дейности, за които се заплаща, и които са законни по своето естество, но не са декларирани пред публичните власти. Недекларираният труд засяга всички. Той излага работниците на множество рискове. Възпрепятства лоялната конкуренция и подкопава публичните финанси, социалната защита и по-обширното социално сближаване, уточняват от социалното министерство. Тези предизвикателства се изострят в контекста на трудовата мобилност на вътрешния пазар и в бързо променящия се свят на труда.

Създаден е и YouTube канал, в който ще се публикуват видеа, предоставящи повече информация за правата при работата на светло, както и за загубите от недекларирания труд. Информация за кампанията е публикувана и на интернет страницата на ИА „Главна инспекция по труда“, достъпът до която е осигурен чрез специален банер на кампанията, разясниха от ведомството.

За България кампанията се организира от ГИТ, с партньорството на Министерството на труда и социалната политика, Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институти, Агенцията по заетостта. Участват и всички национално представителни организации на работниците и служителите и на работодателите – КНСБ, КТ „Подкрепа“, БСК, АИКБ, КРИБ, БТПП, ССИ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar