Тази седмица адвокати на „Фейсбук“, „Гугъл“ и „Туитър“ ще се изправят пред Конгреса, за да свидетелстват в разследванията за руската намеса в изборите в САЩ миналата година.

Разпитите ще бъдат публични и се очаква да дадат най-подробната картина за това как свързани с руското правителство акаунти са разпръсквали разделящи послания и фалшиви новини измежду американските избиратели, пише електронното издание Quartz.

Тримата шефове на адвокатските отдели – Колин Стреч за „Фейсбук“, Шон Еджит за „Туитър“ и Кент Уокър за „Гугъл“ ще свидетелстват в сряда сутринта пред комисията по разузнаването в Сената, а следобеда – пред комисията по разузнаване в Камарата на представителите.

В последните седмици трите компании обявиха, че свързани с Русия акаунти са купували реклами по спорни и разделящи обществото въпроси: правата на ЛГБТ хора, сигурноста на границата, полицейската бруталност и имиграцията.

Неколцина източници от Конгреса сочат пред Quartz, че все повече в институцията се налага мнението, че няма начин фалшивите новини да бъдат регулирани изцяло, а американците просто трябва да гледат скептично на това, което четат в интернет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar