Патрик Гаспард, президент на Фондация „Отворено общество“, разпространи свое писмо до ръководителя на оперативните действия на „Фейсбук“ по повод разследване на „Ню Йорк таймс“, в което се твърди, че компанията е използвала PR кампания, представяща Джордж Сорос като човекът, тайно финансиращ кампания срещу социалната мрежа. В съобщението си, с което разпространи текста в профила си в „Туитър“, Гаспард заявява, че „това е тактика от рецептурника на Путин и тя няма място във важния дебат за честността на нашите избори“.

Писмото до Шерил Сандбърг е изпратено и до основния акционер и главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг, до ръководителите на фондация „Гейтс“, на „Нетфликс“ и още няколко компании, университети и влиятелни адвокатски кантори, както и до лидерите на мнозинството и опозицията в двете камари на парламента във Вашингтон и на председателите на комисиите по разузнаване в Сената и Камарата на представителите:

Скъпа госпожо Сандбърг,

Шокиран съм да науча от „Ню Йорк таймс“, че вие и ваши колеги във „Фейсбук“ са наели републиканска фирма за проучване на опозицията, за да раздухва страстите срещу Джордж Сорос. Както ви е известно, по света е в ход координирана кампания на крайната десница да бъдат демонизирани г-н Сорос и неговата фондация, която аз ръководя. Това е един опит, довел до отправянето на смъртни заплахи и изпращането на взривно устройство в дома на г-н Сорос. Без съмнение знаете достатъчно за тази изпълнена с омраза и тотално фалшива и антисемитска информация, разпространявана чрез „Фейсбук“.

За мен е шокиращо, че вашата компания под ваше напътствие активно е участвала в същото поведение, за да дискредитира хора, използващи правата си според Първата поправка на Конституцията, за да протестират срещу ролята, която „Фейсбук“ сее злостна пропаганда.

Разочарован съм да видя как се провалихте в задачата да следите за омраза и дезинформация на платформата на „Фейсбук“. Умът ми не побира също, да науча, че лично вие активно прокарвате подобни деформации.

Тези усилия изглежда са били част от умишлена стратегия да бъде отклонено вниманието от проблемите с отговорността на вашата компания, с които продължавате да се сблъсквате. Заслужаващо осъждане е и е обида за основните ценности, които „Отворено общество“ се опитва да разпространява. Но в крайна сметка, не става дума дори за Джордж Сорос и фондацията. Методите ви заплашват самите ценности, на които е основана нашата демокрация.

Бих приветствал възможност лично да обсъдим този въпрос, както и да чуя какви стъпки може да предприемете, за да поправите щетите, нанесени от този изключително погрешен и опасен опит, извършен от името на „Фейсбук“.

Патрик Гаспард,

президент на Фондация „Отворено общество“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar