А мериканският окръжен съд на окръг Колумбия отмени забраната срещу китайската компания Xiaomi. През януари т.г. в едно от последните си действия като президент на САЩ, Доналд Тръмп издаде забрана за американските компании да купуват акции на Xiaomi с аргумента, че компанията е обвързана с китайската армия и е заплаха за националната сигурност.

Федералният съдия Рудолф Контрерас отмени заповедта на 12-ти март т.г. В решението си той пише, че „националната сигурност без съмнение е убеждаващ правителствен интерес. Въпреки това съдът е скептично настроен, че интересите на националната сигурност са засегнати в случая“, пише съдията, цитиран от CNET.

В официално съобщение до медиите Xiaomi казва, че съдът отменя както забраната, така и определението „китайска комунистическа военна компания“.

„Xiaomi е публично търгувана и независимо управлявана компания, която предлага продукти за потребителска електроника само за гражданска и търговска употреба. Смятаме, че решенията за определянето й като китайска комунистическа военна компания са произволни и необоснователни и съдът се съгласи с тази позиция. Планираме да продължим да настояваме съдът да обяви това определение като незаконно и окончателно да премахне това наименование“, казва още компанията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar