Парламентът да разгледа възможността за търсене на наказателна отговорност.за нерегеламентирано горене на гуми и отпадъци на открито. Това призова кметът на София Йорданка Фандъкова в свой пост в профила си във фейсбук.

Фандъкова посочва, че проверките за нереграментирано горене на гуми и отпадъци в район „Красна поляна“ продължили и през предната нощ. Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община, Столичен инспекторат, Трето районно на МВР и Жандармерията пък открили 4 огнища на открито, на които са горени гуми и други отпадъци.

За зимните месеци пък столичната община ще сформира специален мобилен екип, който ще реагира на сигнали за горене на гуми, кабели и отпадъци на открито.

„Факт е, че административните санкции срещу тези нарушения нямат възпираща роля на практика, затова настоявам парламента да разгледа възможността за търсене на наказателна отговорност“, пише Фандъкова.

В същото време тя посочва, че са обособили 13 площадки, където гражданите да изхвърлят правилно старите си гуми и всеки може да ги предаде напълно безплатно.

„Изхвърляйки старите гуми до контейнера за битови отпадъци, увеличавате риска да бъдат събрани и изгорени нерегламентирано, а това замърсява въздуха с фини прахови частици, въглероден оксид, серни и азотни оксиди“, казва още Фандъкова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar