Ренета Иванова имала готовност да се признае за виновна, делото да тече по съкратената процедура, а присъдата ѝ да бъде намалена с една трета

Днес в Окръжният съд трябваше да започне делото срещу подкупната данъчна от НАП-Пловдив Ренета Иванова. Разпоредително заседание, обаче, нямаше, а делото бе върнато на държавното обвинение. Причината – допуснати съществени процесуални нарушения от Окръжната прокуратура.

Иванова е имала готовност да се признае за виновна, делото да тече по съкратената процедура, а присъдата ѝ да бъде намалена с една трета, научи „Марица“ от свои източници. Но съдебният състав взе решение да върне делото, заради пропуски и неточности. Една от констатираните нередности е, че никъде в обвинителния акт не се споменава точно от кого е поискала подкуп данъчната.

В крайна сметка делото ще се гледа, когато нарушенията бъдат отстранени, реши Окръжният съд в града под тепетата.

Припомняме, че Иванова е с обвинение за подкуп в размер на 4000 лева, поискани от собственик на фирма заради нередовни фактури в счетоводството на обекта.

Историята започнала в началото на 2020 година. Тогава инспектори от НАП – Пловдив извършвали данъчна проверка на фирма от града, която се занимавала с продажба на облекла българско производство и внос от чужбина.

Месец след като била уведомена за проверката, управителката решила да получи информация за развоя й. Нейни познати я свързали с обвиняемата Ренета Иванова, която била дългогодишен служител на НАП – Пловдив, като последно изпълнявала длъжността на началник на отдел.

Тя приела в кабината си управителката на фирмата, която й споделила за проверката и предоставила името на дружеството. На 18 февруари данъчната й се обадила по телефона, като й съобщила, че е събрала информация за проверката и я поканила отново да се видят в кабинета. Там обяснила на управителката, че има несъответствия в декларация за годишен оборот и в оборота по фискалните устройства, като разминаването възлиза на около 50 000 лева.

Иванова казала, че може да съдейства проверката да приключи без констатации за нарушение, като срещу това поискала подкуп от 4 000 лева. Парите трябвало да бъдат дадени на два пъти – по 2 000 лв.

На 24 февруари данъчната служителка била задържани след като получила 2 000 лева от управителката на дружеството. Тя бе остранена от длъжност. Впоследствие спрямо нея бе взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 3 000 лева.

Предвиденото в закона наказание за данъчната служителка е до 6 години „лишаване от свобода“ или глоба до 5 000 лева.

Пред съда хванатата с подкуп обясни, че тежки здравословни проблеми в семейството са я принудили да пристъпи към рекет и да си поиска рушвет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar