Френска ученичка призна, че e излъгала и е разпространила фалшиви твърдения за учителя Самюел Пати, обезглавен през октомври, след като показал карикатури на пророка Мохамед.

    Оплакванията на момичето отприщиха онлайн кампания срещу Пати, но според последните признания тя не е била в час в този момент, пишат Би Би Си и „Гардиън“, цитирани от ‘Дневник“.

    Убийството шокира Франция, и то няколко години след атентата срещу „Шарли Ебдо“ заради карикатури срещу пророка. Препубликуването на същите изображения, довели и до убийството на 12 души в редакцията през 2015 г., обтегна и отношенията между Франция и мюсюлманския свят.

    Преди обезглавяването 13-годишното момиче, чието име се пази в тайна, казало на баща си, че Пати е поискал от мюсюлманите да напуснат стаята, докато показвал карикатурите по време на час, посветен на свободното слово и богохулството.

    „Излъгала, защото се почувствала приклещена – съучениците ѝ поискали тя да е говорител“, казва за „Франс прес“ адвокатът ѝ Мбеко Табула. Всъщност тя е била отстранена, след като системно не се появявала в час.

    Измислила си историята, че Пати поискал учениците мюсюлмани да напуснат, за да показва „снимка на пророка гол“. Според в. Le Parisien тя по-късно направила признание пред разследващите – не била там, но искала да угоди на баща си. Не смеела да му признае истинската причина за отстраняването си. Разследването обаче стигнало до показанията на нейни съученици, които изключили тя изобщо да е била в клас по това време.

    Бащата на момичето е човекът, започнал онлайн кампанията и подал оплакване срещу Пати. Прокуратурата вижда пряка връзка между убийството, извършено от 18-годишния Абдуллах Анзоров, и тази кампания. В резултат момичето е обвинено в клевета, а баща ѝ и ислямистки проповедник – в съучастничество.

    Малко след като чул историята на дъщеря си, 48-годишният роден в Мароко баща споделил във „Фейсбук“ видео, в което поискал Пати да бъде уволнен. По-късно пред разследващи той обяснил, че е действал „идиотски и глупаво“. „Никога не съм мислил, че терористи ще видят съобщенията ми. Не исках на никого да навредя с това съобщение.“ Трудно ми е да си представя как стигнахме дотук, но загубихме учител по история и всички обвиняват мен.“

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar