Управляващите партии ГЕРБ и „Обединени патриоти“ нямат номинации за нов председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБСРС). В последния ден ГЕРБ е внесла кандидатурата на досегашния член на бюрото Огнян Атанасов, но го предлага за нов мандат като редови член, научи „Дневник“ от свои източници. Депутатите от „БСП за България“ са номинирали за ръководния пост досегашния председател на бюрото Бойко Рашков.

В лично качество, а не от името на парламентарната група на „Обединени патриоти“, лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е издигнал за председател на бюрото досегашния му член Огнян Стоичков, но това може да се приеме за нарушение на процедурните правила. Според тях предложения за членове на бюрото могат да внасят само парламентарни групи, не и отделни депутати.

Новите кандидатури ще бъдат обявени на сайта на Народното събрание утре. За момента се вижда само тази на Огнян Стоичков.

ДПС е предложила Илко Димитров Желязков да влезе в бюрото за контрол на СРС, но засега не е известно за коя позиция. Човек със същите имена бе обявен за агент на бившата „Държавна сигурност“ от Комисията по досиетата през м.г., когато бяха разкрити имената на членовете на управителни, контролни и надзорни органи на търговски дружества, получили привилегировани лихвени условия от Корпоративна търговска банка (КТБ). Комисията посочи Желязков за член на съвета на директорите на „ТЕЦ Марица Изток 2“.

Депутатите от „БСП за България“ издигат за нов мандат, но като редови член на бюрото – Илия Ганев. Колегите им от „Воля“ предлагат Пламен Колев Иванов. Срокът за номинациите изтече днес.

Бюрото има петима членове с петгодишен мандат, двама от които се избират за председател и заместник-председател. В момента институцията има само четирима члена след като през март беше отстранен зам.-председателят Георги Гатев. Мандатът им изтича на 19 декември. През декември 2013 г. настоящият състав на бюрото беше избран на принципа на партийни квоти според мнозинството в парламента. Председателят Бойко Рашков и Илия Ганев са от квотата на БСП, Огнян Стоичков беше депутат от „Атака“, а Огнян Атанасов е номинация на ГЕРБ. Зам.-председателят Георги Гатев беше номиниран от квотата на ДПС.

През последната година и половина, след започната атаката срещу зам.-председателя на бюрото Георги Гатев, в работата на бюрото се затрудни. През април 2018 г. беше провалена процедурата за избор на зам.-шеф на бюрото, след като нито една парламентарна група не внесе номинации за поста.

Председателят на бюрото Бойко Рашков заяви, че останалите трима членове не желаят да ходят на проверки, дори не идват на работа, така че контролът върху подслушванията е практически блокиран. През декември 2017 г. Рашков обяви пред парламента факти за сериозни проблеми в работата на органите, използващи и прилагащи СРС. Парламентарното мнозинство го обвини, че създава безпочвени страхове, и игнорира твърденията му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar