Управляващите така и не посмяха да укорят директно НАП заради допуснатия от приходната агенция пробив в нейните информационни системи, което доведе до изтичането на личните данни на повече от 5 млн. български граждани.

В четвъртък парламентарната анкетна комисия, която трябваше да изясни фактите и обстоятелствата около скандалния случай, прие доклада за дейността си. От БСП настояха, че в документа трябва по някакъв начин да се отбележи, че агенцията носи отговорност за теча – най-малкото като се посочи, че не е предприела достатъчно адекватни мерки да опази личните данни на данъкоплатците. Красимир Ципов от ГЕРБ, който е председател на анкетната комисия, обаче възрази, че парламентът не може да вменява вина на данъчните, тъй като не е контролен или разследващ орган. По думите му, ако производството по случая, което води прокуратурата, установи отговорност на служители на НАП за пробива, тогава виновните ще понесат наказателна отговорност.

В крайна сметка по предложение на Ципов депутатите използваха мека формулировка и записаха в доклада си, че препоръчват на приходната агенция да се съобрази с резултатите от проверката, която й направи Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Контролният орган наложи на НАП глоба от 5.1 млн. лв., която данъчните обжалват.

Депутатите включиха в доклада и редица предложения за законодателни промени. Най-сериозните сред тях засягат затягане на наказанията при киберпрестъпления. Красимир Ципов обясни, че се е оказало изключително трудно да се предявят обвинения на заподозрените за атаката срещу НАП, тъй като Наказателният кодекс е остарял и не съдържа текстове, които да уловят подобен вид закононарушения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar