Управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ (ПиС) обяви предизборната си програма, според която вече няма да има имунитет за съдии и прокурори, а депутати ще може да бъдат задържани по искане на главния прокурор, съобщи EurActiv – Полша.

Програмата, обявена на сайта на ПиС преди парламентарните избори на 13 октомври, е озаглавена „Полски модел за социална държава“. Сред спорните точки в нея е възможността депутати да бъдат арестувани по молба на главния прокурор (в Полша това е министърът на правосъдието). Друг противоречив момент е регулирането на професията журналист.

Промяна на правилата

Според програмата, след като получи мнозинство за мандата през 2019-2023 г., ПиС ще внесе предложение за промяна на съдържанието на чл. 105 и на параграф 5 от полската конституция, така че депутат или сенатор да може да носи наказателна отговорност, да бъде задържан или арестуван с решение, взето по молба на главния прокурор, отнесена до Върховния съд.

В момента депутатите не може да бъдат арестувани, освен ако Сеймът (долната камара на полския парламент) не даде съгласие. Според конституцията „от деня на обявяването на изборните резултати до деня, в който мандатът им свършва, депутатите не могат да носят наказателна отговорност без съгласието на Сейма“.

Имунитет

Изключение е ситуацията, в която даден депутат е хванат в нарушение или задържането му е необходимо за гладкото протичане на разследването, но дори и в този случай според конституцията „за задържането трябва да бъде съобщено веднага на председателя на Сейма, който може да нареди незабавното освобождаване на задържания“.

ПиС обяви и планове да иска от Сейма вдигане на имунитета на съдии и прокурори с уговорката, че решението за започване на наказателно производство в случай със съдия или прокурор ще се взима всеки път от главния прокурор и с временна заповед за арест, издадена от Върховния съд.

Журналистите

ПиС иска освен това да прокара специален закон за журналистите.

„Предвид отговорността и специалното доверие в журналистическата професия ще трябва да се създаде напълно отделен закон, регулиращ статута на професията. Той ще въведе решения, подобни на тези за други професии с обществено доверие, например адвокати и лекари.“ „Основната цел на промяната трябва да е създаването на самоуправление, което да отговаря за етичните и професионалните стандарти.“

Според последните социологически проучвания ПиС води с 45% пред опозиционната Европейска коалиция, въпреки че имиджът й бе опетнен от местни политически скандали и продължаващите спорове с Брюксел за върховенството на закона.

По-рано този месец партията обеща годишни бонуси за пенсионерите и почти двойно по-голяма минимална заплата. Освен това прокара закон за намаляване на данъците за младите хора под 26 години.

И управляващите, и опозицията са обвинявани, че дават прекалено щедри обещания в предизборните си програми, а наблюдатели задават въпроса как всеки лагер възнамерява да финансира обещанията си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar