Три унгарски опозиционни партии чрез отворено писмо призоваха бившия премиер Никола Груевски да бъде екстрадиран в Македония.

Социалистическата партия, „Диалог за Унгария“ и Демократичната коалиция настояват правителството на Виктор Орбан да знае, че с даването на убежище на Груевски не е съгласен не само унгарският народ, но и гражданите на Европейския съюз. „Неприемливо е Никола Груевски да получи убежище в Унгария без съгласието на унгарския народ“, пишат в писмото трите страни.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че политическото убежище на Никола Груевски не е проблем на НАТО, а нещо, което трябва да бъде решено от Скопие и Будапеща, пише „Независим вестник“. „Аз не съм този, който трябва да коментира това. То е въпрос, който трябва да бъде решен между Скопие и Будапеща“, заяви Столтенберг на пресконференция.

Междувременно парламентът в Скопие одобри смяната на името на страната. За измененията в основния закон на страната гласуваха 67 депутати, 23 бяха против, а четирима се въздържаха. Смяната на името е изискване на договора от Преспа между Македония и Гърция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar