От началото на август унгарските власти са спрели да раздават храна на някои търсещи убежище, чиито молби са били отхвърлени и които се намират в транзитни зони на унгарско-сръбската граница, предупреди „Хюмън райтс уоч“. Според правозащитната група е цинично от страна на Унгария да връща търсещи убежище в Сърбия. Организацията смята, че Унгария нарушава законите за човешките права, както и задълженията си като държава, членка на ЕС, предаде EUobserver.

„Дойче веле“ посочва, че според правозащитни групи Унгария използва тази тактика, за да прогони мигрантите в Сърбия без да обжалват случаите си. Според унгарския Хелзински комитет целта е да бъдат принудени отхвърлените търсещи убежище доброволно да се върнат в Сърбия или в друга трета страна. „Агенцията по имиграцията и предоставянето на убежище информира чужденците, че няма да им бъде дадена храна в транзитната зона, но могат свободно да решат да се върнат в Сърбия по всяко време“, написа миналата седмица унгарският Хелзински комитет, цитирайки търсещи убежище и техни адвокати.

Две афганистански семейства и двама сирийски братя са сред тези, на които е била отказана храна, след като молбите им за убежище са били отхвърлени по нова процедура за приемане. Макар една кърмеща жена и деца в афганистанските семейства да са получили храна, им е било забранено да я споделят с други членове на семейството, заявиха представители на семействата.

На 10 август Европейският съд по правата на човека нареди на унгарските власти да възобновят раздаването на храна за двете афганистански семейства, а след това издаде още такива заповеди в отговор на три други молби, включително и от сирийските братя.

Макар досега властите да са изпълнили заповедите на съда, десетки други търсещи убежище може да са подложени на лишение от храна, алармира организацията. На 20 август е бил отказан достъп на пастор, който искал да раздаде храна в транзитните зони.

Според поправки в унгарския закон за предоставянето на убежище, влезли в сила на 1 юли, властите могат да депортират търсещи убежище, чиито молби да били сметнати за неприемливи, дори и те да обжалват решението. Според унгарския закон почти всички молби за убежище на хора, влезли в сраната през Сърбия или през друга сигурна трета държава, се смятат за неприемливи. Според поправки в закона от март 2017 г. oтхвърлените мигранти може да бъдат изпратени на определените места, включително в транзитните зони, докато чакат да бъдат депортирани.

Юлските поправки в законодателството за предоставяне на убежище са част от по-големия пакет, наречен „Стоп Сорос“, който криминализира предоставянето на услуги, съвети или подкрепа на мигранти и търсещи убежище и предвижда наказания с до една година затвор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar