Бивш украински депутат, смятан от Киев за предател, е застрелян близо до Москва, съобщава „Ройтерс“.

Украински източник разкри, че той е бил убит от службите за сигурност на страната.

Илия Кива беше проруски член на украинския парламент преди Москва да нахлуе в страната през февруари 2022 г. Той обаче беше в Русия през цялата война и често критикуваше украинските власти в социалните мрежи.

Руските следователи съобщиха, че Кива е починал на място, след като е бил прострелян в парк в района на Одинцово, югозападно от Москва. Извършителят на убийството се издирва.

Украинският източник, пожелал анонимност, заяви, че отговорност за покушението носи службата за сигурност на Украйна СБУ.

Андрий Юсов, говорител на украинската ГУР – друга разузнавателна служба, потвърди по украинската телевизия, че Кива е „довършен“, но не уточни кой стои зад смъртта му.

Кивa беше осъден задочно от украински съд на 14 години затвор по обвинения, като държавна измяна и подбуждане към насилие.

Друг проруски настроен бивш депутат в украинския парламент – Олег Царьов, оцеля при опит за убийство в Крим през октомври.

От началото на войната няколко провоенно настроени руски фигури бяха убити при операции, които Москва приписва на Украйна – журналистката Даря Дугина, военният блогър Владлен Татарски и бившият командир на подводница Станислав Ржицки.

Всички те бяха изброени в „Миротворец“ – огромна неофициална украинска база данни за хора, смятани за врагове на страната. Днес върху снимката на Kивa на сайта беше изписана думата „Ликвидиран“ с кървавочервени букви.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar