Построилите без разрешение жилищни и обществени сгради до 5000 кв.м или такива с капацитет между 100 и 200 места да могат да ги узаконят. Преместваемите обекти, които също са изградени или поставени без необходимите документи, да могат да бъдат премахвани по-лесно. Тези предложения са част от внесените в комисията по благоустройство и самоуправление проекти за промяна на Закона за устройство на територията.

Логиката за първото предложение и необходимостта от него все още е неясна. Зад желанието за премахване на преместваеми обекти обаче наднича Валери Симеонов и обещанието му от миналото лято за забрана на сергиите по Черноморието.

Автори на предложението за узаконяване на незаконни постройки от 4-та до 6-а категория са 7 депутати от ГЕРБ. Негативни становища срещу възможността са изпратили от Камарата на архитектите в България, Националното сдружение на общините и Камарата на строителите.

Обектите, които попадат в тези три категории, са частни пътища, улици от второстепенната мрежа, жилищни и смесени сгради със средно и ниско застрояване или такива с площ до 5000 кв.м, вили, производствени сгради с капацитет до 100 работни места, вътрешни преустройства и основни ремонти, оранжерии до 200 кв.м, басейни с обем до 100 куб.м, огради, остъклени балкони.

Всеки ще строи незаконно

За да узаконят сградите си, строителите, изградили ги в нарушение на закона, ще трябва да платят 30% от строителната стойност. Тя често е в пъти по-ниска от сумата, която се изплаща от инвестицията – при продажба или отдаването на имот под наем.

Именно това е събудило недоволството на сдружението на общините – според тях инвеститорите с лекота ще платят 30% от строителните си разходи като глоба, щом това ще им спести време и ще ги улесни значително.

„Узаконяване на построените и бъдещите незаконните постройки с настоящата тежка административна тежест ще означава, че всеки ще бъде подтикнат да строи незаконно“, каза пред „Дневник“ Петкана Бакалова, зам.-председател на Камарата на архитектите. Според нея един от основните проблеми е в това, че няма срок за узаконяването на имоти.

Липсата на срок като негатив за проекта посочва и председателят на комисията по самоуправление и благоустройство Искрен Веселинов (Обединени патриоти). „Проблемът с това предложение е, че бихме създали в закона процедура, по която той да не бъде спазван. Като законодателна техника за мен това е смущаващо“, каза той пред „Дневник“.

По думите му доводите все още не са еднозначни, а негативните становищата от трите организации не могат да бъдат пренебрегнати. Предложението обаче ще бъде обсъдено и Веселинов допуска възможност за създаване на възможност за узаконяване, но ако тя бъде за определен срок. Този подход е прилаган и в предишни години.

От Камарата на строителите казват, че принципно подкрепят предложенията и е необходимо да се създаде режим за узаконяване на конструкции, за които няма одобрени документи. Според тях обаче това трябва да става, ако същите сгради могат да бъдат приведени съобразно техническите изисквания, което не би било възможно за жилищни и други по-сложни сгради.Махни преместваемото

В друго предложение, на което основен вносител е Христиан Митев (депутат от Националния фронт за спасение на България), въвеждат се възможности за премахване на преместваемите обекти, които са поставени без разрешение и в противоречие с одобрената схема. Освен това се описва ясно с каква големина и конструкция би трябвало да изглеждат обектите – самостоятелни модули с площ до 15 кв.м и височина до 3 м.

В един имот ще могат да бъдат поставени до 3 такива модула, които обаче не трябва да бъдат свързани. Освен това се въвеждат и по-ясни регламенти кога да се премахват подобни съоръжения – поставени без разрешение, извън предвидените места, ако не отговарят на конкретните технически параметри, ако обектът е захранен с вода, но не е включен канализацията, и други.

Според закона преместваеми обекти са павилиони, кабини, маси, зарядни колонки за електрически превозни средства, спирки на градския транспорт, пейки, осветителни тела, кофи за боклук, чешми, фонтани, часовници и други.

Попитан Искрен Веселинов каза, че зад предложенията стои именно желанието на лидера на НФСБ за премахване на заведенията, магазините и ресторантите край плажните ивици, които „са разрешени като преместваеми обекти, но на практика изобщо не са такива“.

През лятото Симеонов поведе кампания срещу сергиите и временните обекти. Според него те нямат място в курортите, защото съсипват „нормалния и законния бизнес“, „създават усещането, че се разхождаш из Капалъ чарши или в някоя африканска туземска държава“. Кампанията приключи със събарянето на няколко заведения и смяната на регионалния директор на строителния контрол Милка Гечева. Симеонов я обвини, че не отговаря на негови сигнали за незаконни постройки и че „покрива незаконните плажни дискотеки на мутрите на плажа Слънчев бряг-юг“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar