Две са жертвите, шестима са в болница след адската експлозия във варненския квартал „Владиславово“

Прокуратурата образува дело срещу Веселин Димитров, полицията го издирва

Антоанета – жената, с която живеел на семейни начала, е в кризисен център

В блока казват, че мъжът е изнасял багажа си през нощта срещу понеделник

Възможно е част от човешките останки, открити във входа на взриверия блок във Варна, да са на 66-годишния Веселин Димитров, когото полицията издирва.

Адска експлозия разтърси варненския квартал „Владиславово“ около 4,20 ч на 13 януари. Вълната отнесе цялата стена и терасата на апартамент на 4-ия етаж на бл. 302, а пламъците обхванаха още няколко апартамента. Две са жертвите на взрива, а шестима души, след които 3 деца, са в болница.

Заподозреният Веселин Димитров е бивш военен, работил и в МВР. От полицията обаче е уволнен за корупция. Варненската окръжна прокуратура образува срещу него предварително производсто за умишлен палеж. Апартаментът е собственост на Антоанета – жената, с която Димитров живеел на семейни начала.

„В момента жената е настанена в кризисен център“, заяви окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, който бе на мястото на произшествието. Под ръководството на дежурен прокурор бе извършен оглед. Разследването е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел.
„Беше страшно.
Събудих се от
ужасен трясък малко преди 4,30. Скочих от леглото и погледнах навън.

Видях, че апартаментът на 4-ия етаж гори и веднага се обадих на 112. Изведнъж всичко беше в пламъци и ужасен дим. Чуваха се викове. Някаква жена викаше за помощ, чуваше се и мъжки глас. Веднага се облякох и дойдох да видя с какво мога да помогна. В същия миг дойдоха и пожарникарите“, разказва Християн Иванов.

От престъплението
напълно са
унищожени два
апартамента,
със значителни
материални щети
е и трето жилище

Бе възложено обследване на годността за обитаване на жилищния блок след палежа.

За броени минути живеещите във входа и съседните блокове излезли навън. На мястото пристигнали екипи на пожарната, полицията и Бърза помощ. 18 души са евакуирани от сградата с помощта на огнеборците, като семейство с дете трябвало да бъде изведено от блока с помощта на пожарникарската вишка, тъй като достъпът до жилището им бил невъзможен.

Две възрастни жени са откарани в клиниката по изгаряния във Военноморската болница във Варна. Те са в тежко състояние, натровени с карбоксихемоглобин. Стабилни са, но животът им е в опасност. Това обясни директорът на болницата полк. проф. д-р Ивайло Въжаров.

Три деца от евакуираните след взрива са настанени в УМБАЛ „Света Марина“ – момиче на 4 г. и две момчета, на 12 и 17 г., с данни за обгазяване. На децата незабавно е оказана адекватна помощ. Xоспитализирани са в педиатричните клиники на болницата. Те са адекватни, в стабилно състояние, без опасност за живота, но ще останат 48 часа под лекарско наблюдение.

Жената, която е придружавала децата, също е прегледана в спешния център в „Св. Марина“ и е в добро общо състояние.

В рамките на час и половина след взрива стана ясно, че една от съседките – жена, на 53 г., не може да бъде открита. За съжаление, обгореното тяло бе намерено от пожарникарите в нейния дом.

При първия оглед
във входа е
открит още един
овъглен труп,
който ще бъде
идентифициран с
ДНК експертиза
До ранния следобед разследващите твърдяха, че не се знае чий е.

Буквално броени часове след взрива Варненската окръжна прокуратура образува дело за палеж. Заподозрян е 66-годишният бивш полицай Веселин Димитров.

„Досъдебно производство по член 330, ал. 3 от НК за палеж с двама загинали и нанесени значителни материални щети ръководи окръжната прокуратура във Варна“, гласи официалното съобщение от Варненската окръжна прокуратура.

Живеещите в блока казват, че 66-годишният Веселин Димитров до късно през нощта е изнасял багажа си от апартамента. Стана ясно, че той живеел в жилището с 55-годишна жена на семейни начала близо 30 години, но двойката имала сериозни проблеми.

По непотвърдена официално информация мъжът имал две деца от предишния си брак, а жената имала син, който живеел с тях. Момчето завършило Морското училище във Варна и вече направило един рейс, но Димитров го изгонил от жилището.
Отношенията
между двойката
били много
обтегнати
Съседите говорят за чести скандали и дори за физически тормоз над жената.

От прокуратурата потвърдиха, че през декември тя е подала сигнал за домашно насилие и се е изнесла от жилището. След това на Димитров е издадена ограничителна заповед и му е бил поставен срок, в който да напусне дома.

Самият той е потърсил съдействието на варненска електронна медия. Обяснил, че с помощта на адвокат ще си търси правата да му бъдат изплатени средствата, които е вложил за ремонти на апартамента. После пък обяснявал, че искал да сложи край на живота си. В крайна сметка от няколко дни започнал да си изнася багажа.

Съседи обаче са го чували да заплашва жената в телефонни разговори, които водел от терасата. Една от дочутите реплики била: „Това не е краят.“

„Постоянно се караха, той много я тормозеше. Синът след първия си рейс помогна за ремонта на апартамента, но той изгони момчето. Горката жена – много се напати“, каза съседка.

„Чух страшен тътен, жена ми вече беше станала – видях огромните пламъци и излязох навън. Аз и още няколко съседи грабнахме пожарогасители от колите да помогнем. Взехме да звъним по етажите, ако някой не се е събудил – да става“, обясни мъж от входа.

Рано сутринта на мястото пристигнаха кметът Иван Портних, окръжният прокурор Красимир Конов, директорът на полицията комисар Даниел Пашов и районният кмет Николай Костадинов. Прокурор Конов потвърди, че Димитров е обявен за общодържавно издирване. Комисар Пашов потвърди, че заподозреният е бивш военен, който след това е бил полицай.

Кметът на града обясни, че на семействата, чиито жилища са унищожени от взрива, ще бъдат предоставени общински.

Според Варненската окръжна прокуратура със сигурност не става въпрос за взрив на газова бутилка или на бойлер.
Палежът е
умишлен,
но все още не се знае дали в жилището е имало взривни материали, как е било подпалено и от какво е страшният взрив.

Да са живи и здрави неблагодарниците, написал преди инцидента Веселин Димитров

В писмо до сайта varna24 бившият полицай Веселин Димитров написал обстоятелствено своята гледна точка за личната драма между него и Антоанета, с която били заедно много години.

„От 1992 г. живея с жена, която е разведена. Запознахме се, станахме близки, решихме да заживеем заедно.

След два месеца научих от нея, че има дете, което тогава беше на 4 г. Детето беше отглеждано от прабаба му и прадядо му в едно село край Шабла – възрастни, добри хора. Грижиха се за него според своите разбирания и възможности.

Реших, че ще посветя силите си на нейното дете. Много настоявах, и се получи, да приберем детето от бабиния дом. Заживях в нейното жилище във „Владиславово“ бл. 302.

Апартаментът беше в изключително окаяно състояние. Стените бяха в мухъл, тапетите – разкъсани, в едната от стаите зимно време натрупваше сняг. Пълна мизерия.

Докато правех ремонта, спях на две торби цимент, хлебарките ме прескачаха. Тогава работех в полицията в криминален отдел, започнах да се грижа за жилището и за възпитанието на детето.

От предния си брак имам две дъщери. Ще спомена само, че голямата е с информатика и икономика, работи в тази сфера, а малката е в Германия над 10 години и е кардиохирург.

На 21 декември жена ми е изтеглила рентата от земи, които има, получила си е заплатата, задигнала ми е дебитната карта и изчезна. Пуснала си е неплатена отпуска. Аз като ненормален тръгнах да я издирвам. Не съм допускал, че тя би могла умишлено да избяга. Мислех да я обявявам за издирване.

На 4 януари дойде кварталният и заяви, че имало сигнал за домашно насилие срещу мен. Жената си извадила медицинско, че е бита. У дома никога не е имало домашно насилие.

Сега очаквам атаки, вероятно ще бъда изгонен от апартамента. Тя е пуснала сигнал до прокуратурата за домашно насилие, за да бъда изхвърлен от жилището. Често съм я чувал след полунощ, когато аз ставам да прибера и изчистя след нея, защото държеше да се храни сама, тя да говори с някого по телефона. Явно всичко е било отдавна подготвяно.

Аз нямам сили да се съпротивлявам вече. Стоя и гледам в нищото. Животът продължава, аз съм отстрани. Бивш спортист съм, здрав съм, но духовното ми е изпразнено. Убит съм. Не хленча, но намразих всичко. Работил съм със закона. Той е бил мой инструмент, вярвам във върховенството му. Но явната несправедливост законът не би трябвало да защитава.

А то така ще стане. Да са живи и здрави неблагодарниците.“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar