„Отчита се увеличение в постъплението на първоинстанционни дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, които са 11, при съответно 1 и 4 за предходните две години. Седем са делата, образувани по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, от които 4 по общия исков ред и 3 за обезпечения на бъдещ иск. След закриването на специализираните съдилища за първи път в наблюдавания тригодишен период, през 2022г. се отчитат образувани дела с предмет организиране и ръководене на организирана престъпна група и участие в ръководството на организирана престъпна група. Те са 4. Постъпило е и едно дело за убийство по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда“ – се казва в годишния доклад за дейността на Окръжния съд и петте районни съдилища в Добричкия съдебен район. В Окръжния съд през 2022г. в съда са постъпили 1533 дела, които заедно с останалите несвършени в началото на отчетния период 505 производства формират общия брой на делата за разглеждане – 2038. За поредна година гражданските дела съставляват най-голямата част от новопостъпилите дела, делата за разглеждане и свършените дела в Окръжния съд. През 2022г. в Гражданското отделение са образувани общо 872 дела. Постъпилите първоинстанционни граждански дела са 111, като 35 от тях са образувани по Семейния кодекс – за установяване и оспорване на произход, осиновяване, за информация за осиновяване и др. Делата, образувани по искове за поставяне под запрещение, са 35.

В Наказателното отделение на Окръжен съд-Добрич, са образувани 440 дела. Отчита се увеличение на постъпилите първоинстанционни наказателни дела от общ характер, които са 58, при 48 и 44 за двете предходни години. За поредна година с най-голям дял сред тях са делата за общоопасни престъпления – 27 за противозаконна дейност с наркотични вещества, 11 за престъпления по транспорта и 3 за палеж. По пет са делата за престъпления против стопанството и престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи. Две са образуваните дела за престъпления, свързани с посегателства върху археологически културни ценности.

Данните за работата на районните съдилища /РС/ в Добрич, Балчик, Каварна, Генерал Тошево и Тервел показват, че през 2022г. в петте съдилища са постъпили общо 8 198 дела. С най-голям брой постъпили дела е Районният съд в Добрич – 5 230, следван от РС–Балчик, с 945 дела. В РС-Каварна, са образувани 835 дела, а в районните съдилища в Генерал Тошево и Тервел съответно 707 и 481.От общо постъпилите дела в районните съдилища 5815 са граждански и 2383 наказателни. Свършените дела са 8330, като 81% от тях са приключили в тримесечен срок.Отчетът за дейността на съдебно-изпълнителните служби в районните съдилища показва, че през годината са постъпили 979 изпълнителни дела. Приключили са 918, като събраната по тях сума възлиза на 930 107 лева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar