Извършители на зверско бракониерско убийство на зубър на територията на държавно-ловно стопанство „Воден Ири Хисар“ сключиха споразумения с наблюдаващия досъдебното производство прокурор, по силата на което ще търпят присъди от по 6 и 9 месеца затвор, като за Хюсеин Хюсеинов то е отложено за срок от 3 години, а за Ибрахим Ибрахимов – ефективно.

Двамата жители на разградското село Дянково са се признали за виновни, че на 27 март т.г. в землището на село Черковна са умъртвили по особено жесток начин женски зубър, който е в списъка на защитените животни у нас.В хода на незаконната ловна гонка мъжете са използвали 12 кучета, които се отнемат в полза на държавата , а месо от жертвата са укрили в домовете на свои познати.Двамата мъже са възстановили по 800 лв за убитото животно на стопанството, третият е отказал да го стори.Убийството на защитеното животно е извършено със специално изработено копие, а кучетата от различни породи са били взети под наем.Споразуменията са били одобрени от състав на районния съд в Разград на 17 ноември и са окончателни.

Сигналът за убийството на женската е бил подаден на 29март от служители на ДЛС-„Воден-Ири Хисар“след като откриват копита и рога от зубъра. За тях е било очевидно, че трупът е бил пренесен на друго място , за да бъде разфасован.Още тогава окръжният прокурор Тихомир Тодоров и директора на ОД на МВР в Разград старши комисар Константин Костов уточниха че бракониерството е извършено на 27 март, като в него са участвали трима души на 36, 31 и 27-годишна възраст от село Дянково.

Разследващите са намерили в домовете на бракониерите окървавени дрехи и раници, 65 пресни суджука и месо във фризерите.Извършителите са били задържани по обяд на 30 март за срок от 24 часа. Двама от тях имат криминални прояви – увреждане, кражби и незаконна сеч. Единият от тях е дългогодишен служител на ДЛС-„Воден-Ири Хисар“. Точно той е пробол с копието зубъра.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar