Този случай разкри огромния дефицит на доверие в нашите институции както вътре в страната, така и навън. Разкри и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот.“ Това каза в Троян президентът Румен Радев, след като изказа съболезнования на семейството и близките на убитата Виктория Маринова.

„Очаквам органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на партньорите ни по света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона“, каза Радев. Той подчерта, че очаква ефективни действия и за разкриването на убийствата на бизнесмена Петър Христов и на данъчния служител Иво Стаменов, както и за десетките други посегателства срещу личността, защото техният живот е не по-малко значим.

Здравната реформа трябва да е с фокус върху пациента

Българското здравеопазване е с тежка диагноза, каза президентът за готвените реформи в сектора. „Най-важното за мен е фокусът на тази реформа, а той трябва да бъде върху пациента, защото в момента недоволни са и пациентите, и лекарското съсловие“, каза Румен Радев. Президентът посочи, че се стига до ситуация, в която българските медици търсят своята реализация в чужбина, а пациентите също се стремят да осигурят своето лечение извън страната. „Така трябва да е организиран моделът, че крайната му цел да бъде лечението на пациента, а не запълването и калкулацията на всякакви клинични пътеки“, каза държавният глава.

„Внасянето на вот на недоверие в парламента невинаги означава и има за основна цел сваляне на правителството“, добави държавният глава, според когото важно е да има дебат по обществено значими теми.

Изваждането на „Джи Пи груп“ от европейските проекти показва сериозен проблем

Помолен да коментира ситуацията с изваждането на „Джи Пи груп“ от проектите, свързани с европейски средства, президентът Радев отбеляза, че очевидно това е показателно за наличието на сериозен проблем. Изваждането беше разпоредено от премиера Бойко Борисов в петък, а в понеделник прокуратурата запорира пари и блокира парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около строителната фирма „Джи Пи груп“ във връзка със сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта „Биволъ“ за злоупотреба при разходване на евросредства. Румен Радев смята, че за решаването на този проблем е необходима политическа воля, но не само за изваждането на една фирма или недопускането ѝ до обществени поръчки при вече сключени договори. „Такъв тип подход поражда и много други въпроси – къде са държавните и обществени институции, къде е съдебната система? Политическата воля трябва да показва прозрачност, отговорност и отчетност, които до бъдат в ежедневието на всяко управление, а не единствено накрая, когато се появи проблем“, заяви още президентът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar