11 души са загинали и шестима са ранени при кървавото нападение срещу синагогата „Дървото на живота“ в Питсбърг, щата Пенсилвания. Сред загиналите няма деца. Броят на ранените е шестима души, включително четирима полицаи. Двама от ранените са в тежко състояние, съобщиха медии в САЩ.
Телевизия Си Ен Ен съобщи, че нападателят е разпознат. Това е 46-годишният Робърт Бауърс. Той използва социалната мрежа Gab, където е публикувал материали с антисемитско съдържание. Бауърс е участник и в дискусии с такава насоченост. Заподозряният за стрелбата е арестуван, след като сам се е предал на полицията, 12 мин. след като е изпозастрелял хората. В момента той се намира в болница, където лекуват раните му, получени при престрелката със силите на реда.
Стрелбата е започнала рано сутринта, когато по еврейския календар се отбелязва Шабат – събота, която по традиция е ден на почивка. Бауърс викал „Всички евреи трябва да умрат“, влизайки в синагогата.
Нападателят е действал сам и не е бил регистриран по-рано в полицията. Това съобщи на пресконференция представителят на клона на ФБР в Питсбърг Боб Джоунс. „Заподозреният по-рано не е бил на отчет на полицията. Смятаме, че едно от оръжията е автомат, заподозреният е имал още три пистолета“, уточни Джоунс.
Бауърс може да получи смъртна присъда, предадоха информационните агенции. Министерството на правосъдието ще повдигне срещу заподозрения обвинения за престъпления, основани на нетърпимост, както и за други престъпления, за които може да бъде постановена смъртна присъда, се казва в съобщение, публикувано на сайта на американското правосъдно ведомство.
Стрелбата в синагогата в Питсбърг, щата Пенсилвания, е антисемитско престъпление. Така оцени трагедията американският президент Доналд Тръмп след пристигането си в Индианаполис, където участва в серия от мероприятия.
„Умът ни е безсилен да разбере жестоката омраза и извратената злина, която може да накара едно лице да извърши такова ужасно престъпление по време на церемония. Отровата, наречена антисемитизъм, трябва да бъде заклеймявана и пресичана навсякъде, където изниква!“, заяви Тръмп и призова за втвърдяване на законите за смъртното наказание.
„Случилото се днес в Питсбърг не е обикновено престъпление. Това е злодеяние. Това беше нападение срещу невинни американци и покушение срещу нашата свобода на вероизповедание. В Америка няма място за насилие и антисемитизъм“, подчерта вицепрезидентът Майк Пенс. „Трябва да сложим край на това зло“, добави той.
Стрелбата в Питсбърг беше осъдена от президентите на Турция и Франция. „Турция категорично осъжда всички форми на тероризъм навсякъде по света, независимо от целите на терористите“, написа в туитър турският президент Реджеп Ердоган.
Своите съболезнования поднесе и френският президент Еманюел Макрон.
Главният равин на Русия Берл Лазар призова „да бъдат загърбени разногласията и да се създаде единен антитерористичен фронт“. Той отбеляза, че „нашият общ дълг пред тези, чийто живот безвременно бе прекъснат, пред тези, които сега оплакват своите роднини и близки, е да направим всичко, така че идеолозите, спонсорите и изпълнителите на терористични замисли да бъдат унищожени. За да не се осмели никой повече да пролива невинна кръв“.
Сляпата омраза, която доведе до клането в синагогата в Питсбърг, показва, че има още много работа, която да се върши в борбата срещу антисемитизма, както и за сближаването на общностите, написа в туитър председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху също осъди нападението срещу синагога в американския град Питсбърг и изрази своята солидарност с еврейската общност в града.
След кървавата баня в Питсбърг Франция обяви, че затяга охраната на синагогите в Париж.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar