Турски прокурори искат доживотна присъда затвор за турски служител в американското консулство в Истанбул, обвинен в опит за сваляне на правителството и шпионаж, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В обвинителния акт от 78 страници срещу турския гражданин Метин Топуз, който се намира в затвора от октомври 2017 г., се отбелязва, че той е бил в „много интензивен контакт“ с полицейски служители, които са водили антикорупционното разследване през 2013 г., засегнало високопоставени правителствени представители.

Турското правителство обвинява живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен в опит за „съдебен преврат“ чрез въпросното разследавне. Освен това турските власти обвиняват Гюлен и неговото движение, наричано в Турция ФЕТО – „Фетхуллахистка терористична организация“, за организирането на опита за преврат от юли 2016 г.

В обвинителния акт се посочва също, че Топуз, който е работил като преводач и сътрудник за връзка с Агенцията за борба с наркотиците в консулството на САЩ в Истанбул, е казал на властите, че е бил в контакт с няколко полицейски служители с предполагаеми връзки с Гюлен заради разследвания за наркотици.

Прокурорите са заявили, че това е автоматично признание за неговите престъпления. Те твърдят, че контактите на Топуз с тези полицейски служители са били „извън рамките на консулската работа“.

Той е обвинен също в нарушаване на личната неприкосновеност и в незаконно записване на лични данни.

Сред ищците фигурират президентът Реджеп Тайип Ердоган и бившият премиер и настоящ председател на парламента Бинали Йълдъръм, отбелязва Ройтерс, като се позовава на турската информационна агенция ДХА. Съгласно турското законодателство съдия трябва да вземе решение дали да бъде заведено съдебно дело по случая с Топуз.

Арестът на Метин Топуз през октомври 2017 г. засили напрежението в отношенията между САЩ и Турция и доведе до продължило месеци временно прекъсване на визовите услуги от двете страни.

Отношенията между САЩ и Турция са обтегнати заради подкрепата на Вашингтон за кюрдски бойци в Северна Сирия, плановете на Анкара за покупка на руски системи за противовъздушна отбрана и присъдата затвор в САЩ за бивш изпълнителен директор на турска държавна банка, осъден за ролята му в схема за избягване на американските санкции срещу Иран, отбелязва Ройтерс.

Други двама турски служители в американското консулство също са разследвани в Турция.

Намиращият се в затвора преводач Хамза Улучай е обвинен в членство в терористична групировка и предполагаеми връзки с Кюрдската работническа партия /ПКК/, а служителят Мете Джантюрк е поставен под домашен арест, посочва АП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar