Съд в Истанбул отказа днес да прибави към делото за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги американски доклад, обвиняващ саудитския принц престолонаследник, че е одобрил убийството, предаде АФП.

    Кашоги /59/, сътрудник на вестник „Вашингтон пост“, някога приближен до саудитските власти, превърнал се в техен яростен критик, бе убит през 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул. Останките му не бяха намерени, припомня БТА.

    Миналата седмица Вашингтон публикува доклад на американското разузнаване, обвиняващ саудитския принц престолонаследник Мохамед бин Салман, че е одобрил убийството на журналиста. Саудитското правителство, което отрича всякаква връзка на престолонаследника със случая, отхвърли доклада, предава БТА.

    На днешното трето съдебно заседание от задочния процес в Истанбул за убийството на Кашоги годеницата на журналиста Хатидже Дженгиз поиска включване на доклада в делото, според журналист на АФП.

    Но председателят на съда отхвърли това искане с мотива, че докладът няма да „внесе“ нищо в процеса, като изтъкна обаче, че Дженгиз може да поднови искането си пред прокурора, отговарящ за обвинението.

    Американският доклад сочи пряка отговорност на принца престолонаследник. Следователно ние искаме това да бъде взето под внимание от съда, заяви Дженгиз по време на съдебното заседание.

    Общо 26 саудитци, двама от които близки до саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, са съдени задочно в Истанбул за убийството на Кашоги.

    На днешното съдебно заседание съдът изслуша двама турски служители в саудитското консулство – един шофьор и един охранител.

    Шофьорът Едип Йълмаз заяви, че в деня на убийството отговарящият за сигурността на консулството е заключил стаята, в която той се е намирал заедно с колеги, като им забранил да излизат до второ нареждане.

    Това създаде у мен усещане, че се случва нещо ненормално, посочи шофьорът.

    Убийството на Кашоги доведе Рияд до една от най-тежките дипломатически кризи и навреди на авторитета на престолонаследника Мохамед бин Салман. Рияд твърди, че журналистът е убит в неразрешена операция. Петима души бяха осъдени на смърт в процес в Саудитска Арабия, но впоследствие присъдите им бяха смекчени на 20 години затвор.

    Отношенията между Анкара и Рияд, които са регионални съперници, сериозно се влошиха след убийството.

    Но Турция, която се стреми да намали напрежението в отношенията си със Саудитска Арабия, се въздържа да коментира американския доклад, обвиняващ принца престолонаследник.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar