Съд по тежки престъпления в Анкара постанови освобождаване на кюрдския политик Селяхаттин Демирташ по дело, гледано в този съд. обаче няма да излезе от затвора, тъй като истанбулски съд потвърди друга присъда от 4 години и 8 месеца срещу него.

Селяхаттин Демирташ участва в заседанието пред съда за тежки престъпления в Анкара по видеовръзка от затвора в Одрин, където се намира.

Той ще остане в затвора, тъй като на 8 декември 2018 г. истанбулският окръжен съд потвърди присъда на по-долна съдебна инстанция срещу политика.

Селяхаттин Демирташ е съден по няколко различни обвинения, включително за ръководене на терористична организация, пропаганда и подстрекаване на хората срещу установения правов ред, и е заплашен от до 142 години затвор.

На 17 ноември 2018 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) се произнесе в полза на освобождаване на Демирташ. Съдът постанови, че задържането му в очакване на съдебния процес продължава необосновано дълго и поиска Анкара да ускори хода на процеса.

След днешното заседание адвокатите на Демирташ изразиха надежди за скорошното му освобождаване и допълниха, че се подготвят за изслушване пред Голямата камара на ЕСПЧ на 18 септември.

Процесът срещу Селяхаттин Демирташ в съда по тежки престъпления в Анкара бе отложен за 7-9 януари 2020 г.

Кюрдският политик се намира в арест от ноември 2016 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar