Съд в Истанбул осъди журналистка на 13 месеца затвор за информация за предполагаеми връзки на бивш турски премиер с офшорни компании, заявиха нейните адвокати пред ДПА, предаде БТА.

Пелин Юнкер получи присъда от 13 месеца и 15 дни затвор и допълнителна глоба от 8600 турски лири /1570 долара/ за обида и клевета към публична фигура, заяви адвокатът Абас Ялцин. Ялцин каза, че Юнкер няма да влезе веднага в затвора, тъй като присъдата на съда не е окончателна.

Информацията на Юнкер бе публикувана в левия светски вестник „Джумхуриет“. Тя вече не работи за този вестник.

Бившият турски премиер Бинали Йълдъръм и двамата му синове заведоха дело срещу Юнкер през ноември 2017 година за информация за предполагаемите връзки на синовете му с пет офшорни компании в Малта. Твърденията са свързани с така наречените „Парадайз пейпърс“, състоящи се от около 13,4 милиона документи, съдържащи информация за офшорни компании, използвани от политици, знаменитости и корпорации.

Йълдъръм и неговите синове съдиха Юнкер за „атака срещу лични права“. Юнкер отрече обвиненията. Свърших моята работа като журналист. Настоявам да бъда оправдана, заяви Юнкер пред съда, според в. „Джумхуриет“.

Йълдъръм в момента е председател на парламента. Той ще участва в изборите за кмет на Истанбул от управляващата партия в изборите, които са насрочени на 31 март.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar