Турски прокурор сезира Конституционния съд с иск за закриване на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН).

Властта в Анкара от години води кампания срещу партията, голяма част от чиито представители често обвинява във връзки със забранената и смятана за терористична групировка в Евросъюза и Съединените щати ПКК.

Мотивът в днешното решение на прокуратурата е, че тя действа като „клон на организация, която цели да разруши единството на държавата“. Според „Хабертюрк“ прокуратурата иска и да бъде забранено на 600 нейни представители да осъществяват политическа дейност и да спрат субсидиите за ДПН.

От местните избори преди две години насетне множество подкрепени от нея кметове бяха отстранени в Югоизточна Турция и заменени с избраници на държавата заради предполагаеми връзки с ПКК и други обвинения.

Поредната прокюрдска партия

И турски медии, и „Ройтерс“ отбелязват, че действието на прокуратурата (в страна, където опозицията обвинява нея и съда, че са фактически под контрола на президента) е кулминацията на дълго противопоставяне на ДПН. Самата партия нарече решението политическо и заяви, че управляващите използват съдилищата за свои облаги

Кандидати на ДПН спечелиха 67 места в турския парламент на изборите през 2018 г. с 11.7% от вота (малко над 10-процентовата бариера). Лишаването на депутати на ДПН оп имунитет сведе броят на представителите ѝ в законодателния орган (загубил част от формалната си роля, откакто Турция стана президентска република) до 55 души. Преди часове бе лишен от имунитет и нейният депутат Омер Фарук Гергерлиоглу.

Това бе третият най-добър резултат на вота след двете коалиции, доминирани съответно от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и от главната опозиционна Републиканска народна партия.

ДПН е поредната прокюрдска партия в Турция след редица забранени политически организации през годините (не само кюрдски, но и ислямистки). Обичайно забраната на партии, чийто членове са основно от това малцинство, води до регистрация на същите политици под друго име. ДПН се оказа отново на прицел на властта още в средата на миналия век, когато Анкара втвърди тона срещу кюрдите след години на опити за сближаване.

Действията срещу нея се водят в деликатен политически момент. Между ПСР на президента Реджеп Тайип Ердоган и крайнодесните му фактически коалиционни партньори от Партията на националистическото действие назрява напрежение. ПНД освен това настоява прокюрдската партия да бъде забранена и иска по-твърд подход към политически затворници като бившия ѝ съпредседател Селахатин Демирташ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar