Строителната компания „Трейс Груп Холд“ е обжалвала решението на Комисията за защита на конкуренцията пред Върховния административен съд (ВАС). Това става ясно от прессъобщение на регионалното министерство по темата. Компанията бе класирана на второ място в обществената поръчка за строителството на тунела под Шипка и изрази недоволство от проведената процедура. Предвид обжалването във ВАС, процедурата по подписване на договор с победителя ще бъде значително забавена. Срокът за решение е 30 дни, но той е само препоръчителен.

„Трейс Груп Холд“ е част от обединение „Шипченски проход“, в което влиза и проектантската фирма „Алве Консулт“ ЕООД. То бе класирано на второ място, а поръчката спечели „Консорциум ПСВТ“, в който водещ партньор е „Хидрострой“ АД, а влизат още „Пътни строежи Велико Търново“ АД и „Пътинженерингстой-Т“ ЕАД. Paзликaтa в цeнoвaтa oфepтa нa двeтe фиpми e мaлкa. Taзи нa жaлбoпoдaтeля e зa мaлкo нaд 359 млн. лв. c ДДC, a нa пoбeдитeля – oкoлo 358 млн. лв. c ДДC.

Междувременно по казуса се заформи задочен спор между регионалния министър Виолета Комитова и заместник-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев. Той публикува клип в социалната мрежа фейсбук от юли, в който още тогава пита служебното правителство защо се бави проектът. Комитова му отвърна със съобщение до медиите, в което се позова на свое изслушване в парламента. В него тя отговаря на въпрос по същата тема, зададен ѝ от бившия регионален министър Николай Нанков и самия Томислав Дончев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar