Доналд Тръмп поиска от федерален съдия от Флорида да принуди „Туитър“ да възстанови акаунта му. Адвокатите на бившия президент на САЩ заведоха дело срещу социалната мрежа и нейния изпълнителен директор Джак Дорси, пише The Hill.
В документа се твърди, че „Туитър“ цензурира Тръмп. Освен това, според адвокатите, компанията е предприела тази стъпка „под принуда“ от членовете на Конгреса. Представители на социалната мрежа отказаха да коментират твърдението, отбелязва вестникът.
Тръмп, който редовно туитваше преди и по време на президентството си, беше „изгонен“ от платформата, след като неговите поддръжници нахлуха в Капитолия на 6 януари. В светлината на тези вълнения собствениците на социалната мрежа стигнаха до извода, че посланията на екс-президента „могат да доведат до по-нататъшно подбуждане към насилие“.
Профилът на бившия президент също беше блокиран във „Фейсбук“ поне до 2023 г. През юли Тръмп е завел дела срещу двете компании на основание, че платформите „потискат консервативните гласове“, припомня The Hill.
В изявление адвокатите на бившия президент твърдят, че „Туитър“ „има власт и контрол над политическия дискурс в страната, който е неизмерим, исторически безпрецедентен и изключително опасен за открития демократичен дебат“. Освен това, според представителите на Тръмп, платформата е много избирателна в собствените си политики, което се вижда от отношението й към талибаните.
„В течение на много седмици „Туитър“ позволи на талибаните редовно да туитват за своите военни завоевания и победи в цял Афганистан. Профилът на талибаните в „Туитър“ е активен и до днес“, се казва в изявлението на адвокатите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar