Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се върна в съда в четвъртък за своя граждански процес в Ню Йорк по обвинения в измама, като отново осъди процеса като несправедлив, съобщава АФП.

Фаворитът за президентската номинация на републиканците през 2024 г., и двамата му най-големи синове са обвинени в надуване на стойността на своите недвижими имоти, за да получат по-благоприятни банкови заеми и застрахователни условия.

Тръмп избухна в социалните медии преди изслушването, като каза, че „делото му е решено срещу мен, преди дори да започне“.

По време на процеса Тръмп нарече съдията по делото, Артър Енгорон, „луд“ и „объркан“ и заклейми главния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс, която е чернокожа, като „корумпирана“ и „расистка“.

Тръмп, който даде показания на 6 ноември и се очаква отново да заеме свидетелската скамейка на 11 декември, заклейми процеса като лов на вещици, докато влизаше в съда.

„Това е лов на вещици и е много корумпиран процес“, каза той пред репортери.

Тръмп прегледа документите, докато правният му екип разпитва свидетел на скамейката, професорът по счетоводство Ели Бартов, който даде показания в подкрепа по случая.

Припомняме, че това е само едно от делата, които се водят срещу него по различни обвинения, включително изборна измама и сексуално посегателство. Освен това вече бе глобяван за коментари по делата в социалните мрежи и неуважение към съда.

Освен това Тръмп е изправен пред федерални обвинения за предполагаемо злоупотреба със свръхсекретни документи, след като напусна Белия дом.

Въпреки правните проблеми, Тръмп остава фаворит и според допитвания дори има по-силна подкрепа от демократа Джо Байдън в ключови щати.

От своя страна, Байдън също бе забъркан в съдебни дела, свързани с неговия син, бизнесмена Хънтър Байдън. Републиканците използваха това, за да се опитат да започнат процедура по импийчмънт.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar