Окръжният съд в Благоевград освободи под домашен арест дознателката Розалина Кьосева, обвинена от прокуратурата в 4 престъпления. Разследващата полицайка бе арестувана на 25 март, а баща й Георги Кьосев, който бе шеф на „Охранителнна полиция“, подаде молба за напускане.

Според тричленния състав няма достатъчно доказателства и липсва обосновано предположение, че е извършила три от тях – укриване на издирвания си от Гърция приятел Владимир Бойчев, изнасяне на служебна тайна и престъпление срещу правосъдието.

Имало само за четвъртото – съставяне на документи с невярно съдържание. През януари т. г. тя е ходила 5 пъти на свиждане при приятеля си Бойчев в Централния софийски затвор. За целта пишела писма до ръководството, че трябва да се види с него в качеството си на разследващ полицай и да го разпита. Всъщност тя се срещала с него като лична приятелка. Поведението й е укоримо и от морално-етична гледна точка, каза съдия Диана Узунова.

„Няма доказателства, че тя е съобщила на Бойчев, че го издирват гръцките власти, нито пък, че го е укривала и му е носела храна“, допълни съдия Узунова. Тя обясни още, че за другото обвинение, свързано с разследване, което Кьосева е водила, също няма доказателства дознателката да го е бавила. То било не срещу Бойчев, а срещу неизвестен извършител.

Здравословното състояние на 28-годишната жена било влошено, няма опасност да се укрие, бяха другите мотиви на магистратите, за да я пуснат под домашен арест.

„Казах ли ви, че има независим съд и че истината ще излезе наяве. На гърба на дъщеря ми някой иска да гради кариера“, бяха първите думи на бащата Георги Кьосев, който се разплака в съдебната зала, а докато слушаше мотивите на съда, пиеше лекарства.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar