Заподозрян за смъртта му е гръцки гражданин Съдът в Букурещ решава за връщането на Фаватас А. в България

Близките на моториста Димитър Мишков от Русе, който бе открит мъртъв в канавка край пътя, сами са открили трупа му, преди още полицията да хване следите на изчезването му.

Случаят потресе русенци, а и цялата българска мотообщност. На 30 юли тази година към 22,00 часа 38-годишният Митко тръгва с мотоциклета си „Сузуки“ за София. След това следите му се губят и връзката с него прекъсва. Когато на следващия ден се разбира, че не е пристигнал на мястото в столицата, към което се бил запътил, близките и приятелите му изтръпват – нещо лошо се е случило на Митко! Той никога не би забравил да им позвъни, ако е променил първоначалния си план!

Притеснените хора подават сигнал за изчезването на моториста в русенската полиция и сами предприемат издирване, като отправят и апел за помощ в социалните мрежи. Тръгват по пътя за София, оглеждат завои и рискови участъци, за да открият някакви следи. Търсят съдействието на свой познат, който има професионален дрон, за да се огледат отвисоко местата от двете страни на главния път. На 2 август към 10,00 часа недалеч от разклона за с. Славяново забелязват следи от пътнотранспортно произшествие. Намират разпилени части от лек автомобил „Форд Мондео“ и когато оглеждат мястото, виждат чантичката на Митко. Правят няколко крачки и в храсталака намират приятеля си бездиханен. На 5 метра от тялото е смачканият мотоциклет „Сузуки“. Тогава сигнализират полицията и на мястото пристигат служители на областната дирекция в Плевен, които извършват първоначалния оглед. Близките и приятелите на моториста са сигурни, че той е бил блъснат. „Митко е бил ударен!!! Ударен и изоставен като куче! Може би е имало шанс, може би – не, никой не знае. Почивай в мир, Митко!“, написаха потресените хора във фейсбук страницата на Low Landers MC Rousse – клуба, в който някога е членувал русенецът.

След като трупът е открит, съкрушените приятели отправят призив в социалните мрежи за търсенето на свидетели на инцидента. И скоро след това намират, а тежкото престъпление започва да се разплита. На призива се отзовава водач, който обяснява, че гръцки гражданин е потърсил от него помощ за катастрофиралата си кола. Човекът му съдействал да намери пътна помощ за транспортирането на форда в Румъния, след като чужденецът обяснил, че е бил блъснат. Българският водач обаче направил снимка на смачканото возило с регистрационните табели и след проверка на властите се разбрало кой е собственикът – гръцкият гражданин Фаватас А. Установило се също, че фордът е преминал граничния пункт „Дунав мост“ на платформа, а водачът му използвал услугите на такси, за да влезе в Румъния.

Според публикация в румънския вестник „Гъндул“ местната полиция е установила, че 68-годишният грък Фаватас А. се опитал да поправи катастрофиралия си автомобил в сервиз в село Жилава, близо до Букурещ. Не е представил разрешение за извършване на ремонт, каквото задължително се изисква в северната ни съседка, за да не се прикрият от властите следите от евентуален инцидент. Репортаж по телевизия Digi24 разказва, че катастрофиралият форд е забелязан от полицая Мариян Костаке, който случайно е бил в сервиза. „Приближавайки се към колата, усетих силна миризма на кръв, забелязах и парчета от кожа и яке на предното стъкло. Попитах собственика на колата и той каза, че не помни кой го е ударил“, обяснява пред журналисти Костаке.

Гръцкият гражданин Фаватас А. е задържан за кратко в ареста на Службата за криминално разследване, отговаряща за процедурите по изпълнение на европейските заповеди за арест. На 4 август тази година Апелативният съд в Букурещ е заседавал по случая и е разпоредил поставянето на чужденеца под съдебен контрол за 30 дни. Според румънското законодателство поставеният под съдебен контрол няма право да напуска страната, длъжен е да се явява в съда, когато е повикан, и трябва да се явява в полицейско управление в дните, когато е поставен под надзор. Длъжен е също така веднага да уведоми съда, ако смени жилището си. За Фаватас А. се знае, че има бизнес в Румъния от 1992 г. Апелативният съд в Букурещ е определил нова дата за делото – 12 август. Тогава трябва да бъде представена Европейската заповед за арест, преведена на два езика – румънски и гръцки. Близките и приятелите на Митко се надяват магистратите да разрешат връщането на гръцкия гражданин у нас и българският съд да произнесе справедлива присъда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar