• Бусът, който Илия Априлов открадна, и след това катастрофира в Кресненското дефиле.
  • Съседка на убитото семейство разказва, че били тихи и кротки хора.

24-годишният нанася жестоки удари с тесла на своите родители, запалва ги, краде бус, катастрофира и звъни на 112 за помощ

„Аз съм българче и расна, щото взимам анаболи“, пише младият мъж, който от юноша трупал мускули

„Аз съм българче и расна, щото взимам анаболи, за дроба ми е опасно, ама мене не ме боли…“

Това е написал във фейсбус профила си 24-годишният Илия Априлов, заподозрян за убийството на родителите си в жилището им в Благоевград.

Съседка забелязва в 1,57 часа в неделя пушек от петия етаж в блок 4 на квартал „Ален мак“. Жената се усъмнила, че в жилището има пожар и звъннала на тел. 112. Влизайки в апартамента, пожарникарите започнали да гасят пламъците в една от стаите. Малко след това се натъкнали на телана на собствениците – 60-годишният Васил Априлов и 53-годишната му съпруга Бистра.

Били на легло,

завити с одеяло
Първите съмнения били, че са се задушили от дима. Когато обаче по главите им са открити следи от жестоки удари, версията се сменя – пожарът е умишлен, за да прикрие убийство.

Докато траел огледът на местопроизшествието – около 4 часа, на тел. 112 е получен сигнал за катастрофа в Кресненското дефиле. Оказало се, че се е обадил 24-годишният син на починалото семейство – Илия Априлов, който самокатастрофирал с краден микробус „Опел“. Полицаи го задържали на мястото.

Синият бус, собственост на фирма за разнос на хляб, бил повреден и оставен за ремонт пред автосервиз в бургаския квартал „Струмско“ с ключ на таблото.

„Не знам кога е откраднат бусът, но собственикът ми се обади около 6 ч да пита дали наистина бусът му не е при нас, защото от полицията го издирили и му казали, че е катастрофирал. Проверих и наистина видях, че автомобила го няма“, каза собственикът на автосервиза. Той недоумява как е бил запален, защото имал сериозна повреда.

Така разследващите изяснили картината и последователността около двете убийства.

Неясно по каква причина през нощта синът се скарал с родителите си.

Грабнал тесла

и започнал да

ги удря, докато

двамата

потънали в кръв
в леглото. След това ги завил с одеяло и го запалил. Напуснал апартамента и стигнал до автосервиза в „Струмско“.

Забелязвал е, че пред него често се оставят коли за ремонт с контактен ключ на таблото. Така отворил опела и потеглил по главен път Е79 към Кресна.

По неофициална информация е искал да си изгради алиби, че е бил при свой познат в Кресна. Други пък смятат, че е искал да се оправдае, че е бил при роднини на майка му, която е от село Микрево, община Струмяни.

След това обърнал и продължил обратно към Благоевград. На излизане от единия тунел на завой се е ударил в мантинелата от дясната предна част. Не се изключва и вариант Илия нарочно да е предизвикал удара, за да повика полиция и така да потвърди версията си, че не е бил в града по време на убийството и пожара.

При задържането

е бил в

неадекватно

състояние, повтарял

непрекъснато „Пожарът ще загасне“.

По непотвърдена информация признал, че е откраднал микробуса, защото семейната кола била заключена в гаража до блока. Категоричен бил обаче, че няма спомен да е убивал родителите си или пък да е палил апартамента.

Разказал, че в неделя си е бил вкъщи, купувал е лекарства на баща си, но от вечерта няма спомени. Ще бъде прегледан от психолог и психиатър, които да дадат заключение дали има заболяване.

Съдебномедицинска експертиза и аутопсията ще установят дали майката и бащата са починали от ударите на сина си, или от задушаване от пожара.

Тази вечер говорителят на окръжна прокуратура Георги Мадолев обясни, че на Илия са повдигнати две обвинения – за убийството на родителите си и за открадната кола. Задържан е за 72 часа с прокурорско постановление, обвинението ще поиска от съда постоянна мярка „задържане под стража“. „Засега обвиняемият се възползва от правото си да не дава показания и мълчи“, категоричен бе прокурор Мадолев.Засега няма данни да е имал доказано психично заболяване, уточниха от държавното обвинение.

Илия е студент по информационни технологии, бил доста затворен. Още като ученик в Професионалната гимназия по икономика се запалил по фитнес. Близки на семейството разказват, че ползвал хранителни добавки. Ще се проверява дали е употребявал анаболи.

В чат с приятел

е изредил

имената на

4 анаболни

стероида,
които се приемат в комбинация за трупане на мускулна маса. Още 15-годишен е написал „Живея, за да дразня другите“.

„Малко познаваме семейството, не бяха от общителните. Не са създавали проблеми на блока. Като всяко семейство сме чували, че понякога се карат, ама после не разберат. Младежът е кротък. Какво обаче му е станало в главата, и ние се чудим, нещо е отключило тази агресия, не може нормален човек да го направи“, каза съседката Йорданка.

Други пък смятат, че момчето е имало някакви психични проблеми, защото изглеждало и държало странно, не знаят обаче официално да е било диагностицирано. Семейството няма други деца.

Бащата Васил

Априлов преди

дни е получил

инсулт
и синът му се е грижил за него. Майката Бистра е работела като счетоводителка.

Преди десетина години Васил е регистрирал фирма с основен предмет на дейност таксиметров пътнически превоз. Известно време работел като таксиджия, но не е имал сериозни приходи, показват данъчните декларации. След това фирмата е прехвърлена на съпругата му Бистра, но от 3 години не развива дейност.

„Мъчеха се и те като всички да свързват двата края. Баща му освен таксиметров шофьор беше и продавач на зеленчуци. После нещо не се разболя и остана без работа. Говорили сме пред блока, никога не съм забелязвал да има нещо нередно, не са били скандалджии, кротки хора. То вече по-опасни са нерегистрираните луди“, разсъждава комшия на фамилията.

До късния следобед в понеделник от полицията и прокуратурата нямаше официална информация за трагедията. Очакваше се повторен оглед на местопроизшествието, както и разследващи и съдебни медици от столицата, които да установят дали ударите на сина са били смъртоносни, за да му повдигнат обвинения за двойно убийство, причиняване на пожар и кражба на автомобил.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar