Техническа неизправност е най- вероятната причина за катастрофата на МИ 17 край летище Пловдив, съобщи на извънреден брифинг военният министър Красимир Каракачанов. Той изказа съболезнованията си към семействата на загиналите капитан Пламен Пантелеев на 48 години и капитан Стоян Неделчев на 45 години. Двамата са опитни пилоти, съответно с 600 и 500 летателни часа. Без опасност за живота е бордовият инженер Алексей Каменов, който е с травма на крака и със счупени ребра. Той е излязал сам от падналата машина и е успял да извърви около 100-тина метра.

Хеликоптерът е бил в изправност. През целия ден на него са се изпълнявали тренировъчни полети от други екипажи. Пантелеев, Неделчев и Каменов били четвъртият екипаж и са тренирали спасителна мисия на ниска височина между 30 и 50 метра, когато машината е паднала на земята. Според министъра и командването на ВВС и базата при тази височина време за реакция на екипажите няма. Хеликоптерът се е завъртял на 180 градуса и е паднал.

Той е произведен през 89 -та година, като през 2016-та му е направен ремонт в ТЕРЕМ в София. По данни на министъра е имал още 200 летателни часа.

До изясняване на случая всички полети във ВВС са спрени, а разследването се води от Военно окръжната прокуратура и отделно от Авиационна безопасност. Срокът за приключване на следствието е 30 дни.

Разбилият се тази нощ хеликоптер развя българския трибагреник по време на гергьовденския парад. Пред журналистите министър Каракачанов още веднъж заяви, че модернизацията на българската армия е без алтернатива.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar