На „Продължаваме промяната“ им трябва мястото на вътрешен министър за Андрей Гюров, заяви Татяна Дончева, цитирайки слух от достоверен източник, който обаче изненада представители на партията на премиера Кирил Петков, както и партньора им БСП.

Андрей Гюров, който е икономист, бе номиниран от „Продължаваме промяната“ за управител на Българската народна банка, но като бе предложен и Любомир Каримански от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН). Противопоставянето на двамата доскорошни партньор в управляващата коалиция за този пост доведе до първите искри между тях.

„Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ беше една импровизация на „Продължаваме промяната“, каза Дончева в интервю за бТВ в неделя по повод предложението той да стане шеф на комисията. Според нея КПКОНПИ не може да измести прокуратурата и управляващите се занимават с глупости.

„Сценаристите мъчат да се ситуират в политическия живот на България“, смята Татяна Дончева.

„Те вероятно си мислят, че политиката е една дейност по разделяне на пари, обаче се оказва, че това не е съвсем така. Парите, който има да си ги дели, си ги дели. Но трябва да се извършат и други неща“, казва тя.

По думите ѝ това, което се случва от миналата година, е опит да се реши невъзможността да се състави правителство от несъвместими части.

„Когато натресеш правителство, което не може да се справи с никакви задачи и гледат на политиката като шоу, ти не си решаваш проблемите, ти ги разтегляш във времето, докато в един момент не ти писне“, смята Дончева.

„Не мога да коментирам така направено предложение, тъй като още нито е направено, нито е обсъждано някъде“, заяви председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. Той припомни, че предложенията за министри е в прерогативите на министър-председателя. „Това министерство е от квотата на „Продължаваме промяната“, така че очаквам наистина в коалиционните разговори да бъде предложена и кандидатура или кандидатури, които да бъдат обсъдени“, каза той, но уточни, че кандидатурата на Гюров досега не е обсъждана.

Свиленски коментира, че „познава господин Гюров като сериозен човек“. По думите му вътрешното ведомство трябва да бъде оглавено от човек, който „има доверието на гражданите, защото това е министерството, което комуникира ежедневно с всеки един български гражданин“.

Представителят на БСП заяви, че още не е обсъждано в коалицията как ще бъдат разпределени министерските кресла, освободени от ИТН и допълни, че БСП има подготвени кадри за всеки от освободените ресори.

Депутатът на „Продължаваме промяната“ и председател на правната комисия Милен Матеев също заяви, че „тази новина я научих току що от Татяна Дончева“.

„Не звучи логично и не е обсъждан такъв вариант в ПП. Андрей Гюров е изключително отговорен човек и може да оглави всяко министерство, но той е икономист“, каза Матеев, но уточни,че той не е участвал в разговори за новите министри на мястото на изтеглените от ИТН.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar