За срок от една година ще се спират от движение такситата, които возят пътници без включен апарат или са без лиценз.

Това е решила транспортната комисия в парламента, която във вторник прие изменения в Закона за автомобилните превози на второ четене.

Създава се единен публичен регистър за такситата към Изпълнителна агенция Автомобилна администрация. Удостоверението за таксиметрова дейност пък вече ще се издава от съответната община, тъй като общините издават и разрешителните за всеки автомобил.

Тези промени ще влязат в сила от 1 януари догодина.

Прецезират се и разпоредбите относно нерегламентирания превоз. Освен спиране от движение на превозното средство вече ще се отнема и книжката на водача, тъй като честа практика била той да си купува нов автомобил и да продължи с нелегалния превоз.

Вече ясно е записано какво е обществен превоз – за тази дейност е необходим лиценз и разрешително и се извършва срещу икономическа облага – заплащане. Споделеното пътуване ще остане разрешено, тъй като водачът не получава икономическа облага за него, а просто си поделя разходите за гориво.

За първи път се регламентират превозите с атракционна цел – например влакчетата по курортите, които в момента не подлежат на регистрация. Те ще трябва да получат разрешение от общините и определен от тях маршрут, по който да се движат.

Пътната помощ вече ще се регистрира спрямо Закона за автомобилните превози. Ако превозното средство е над 12 тона, ще трябва да има тахограф. Регистърът за пътната помощ също се прехвърля от МРРБ към „Автомобилна регистрация“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar