4 млн. паунда били нужни за евакуирането на над 500 души

Писателката Джоан Роулинг дарила тайно стотици хиляди лири, за да спаси над 100 жени – адвокати, съдии, прокурори, защитници на свободата на словото, и семействата им от сигурна смърт в Афганистан, съобщи в. „Дейли мейл“.

Авторката на „Хари Потър“ помогнала в ключов момент – когато Великобритания и САЩ изтеглиха войските си от Кабул, оставяйки съдбата на 40-милионното население в ръцете на талибаните. Заедно с 1 млн. долара от бизнесмена и филантроп лорд Майкъл Хинци плюс суми от други видни общественици и от британския народ общо 508 афганистанци били транспортирани на безопасно място.

Операцията била на живот и смърт. Спасените се криели в мазета и изчаквали подходящ момент, в който да бъдат отведени до летищата скришом от издигналите се на власт талибани.

Временно били настанени със семействата си в Атина, докато се установят. Наемането на самолет и всеки един извършен курс с него стрували по 650 хил. паунда. Общо потеглили 3 самолета. За спасението на стоте жени и семействата им били необходими 4 млн. паунда.

Щедростта на британската писателка беше оповестена едва миналата седмица по време на дебат в Камарата на лордовете, когато лорд Дейвид Алтън разказа как Дж. К. Роулинг и неговият колега лорд Хинци се отзовали на помощ, когато ветеранът адвокат по правата на човека баронеса Хелена Кенеди се нуждаела от средства, за да спаси жени адвокати – главно съдии – и семействата им.

Лорд Алтън подчерта, че благодарение на „спонтанното, щедро и много значително“ частно финансиране „около 500 души бяха евакуирани – 103 жени адвокати“, всички те заедно с децата и съпрузите си били в списъците на талибаните за убийство. По това време състоянието на Дж. К. Роулинг било оценено на 820 млн. паунда от „Сънди таймс“, което нарежда авторката на 196-о място по богатство във Великобритания.

Баронеса Кенеди разказа, че се е сближила с адвокати в Афганистан, след като е помогнала за въвеждането на жените съдии в правната система при свалянето на талибаните от власт през 2001 г. от САЩ, Великобритания и техните съюзници.

Когато обаче президентът на САЩ Джо Байдън изтегли силите си от размирната зона през август 2021 г., след което Великобритания го последва, същите тези адвокатки бяха първите в списъците за смъртни присъди. Хиляди афганистанци се молеха до последно западните войски да не напускат страната им.

Ужасяващи кадри бяха разпространени в края на август същата година как хора тичат в непосредствена близост до американските самолети в движение. Някои дори бяха успели да се хванат за тях, след което паднаха от стотици метри и загинаха.

От 2021 г. насам талибаните в Афганистан стават все по-твърдолинейни, като забраниха на жените да работят в хуманитарната сфера. Момичетата вече не може да посещават дори средно училище и университет.

„Дж. К. Роулинг ми даде стотици хиляди лири – много значителна сума, за да платя настаняването в хостела и разходите за живот на хората“, заяви баронеса Кенеди. Към днешна дата от 508 спасени около 60 души живеят във Великобритания.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar