По коридорите на училище „Езиков свят“ от уста на уста се говореше, че Йоан е момчето от снимката, което се издирваше във връзка с убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина, каза 20-годишната Стефания Коларова в Софийския градски съд в четвъртък. Момичето учело в по-долен клас. То е съученичката на Йоан, благодарение на която бе разкрито убийството на 15-годишния ученик от Търговско-банковата гимназия в София. Той бе намушкан с нож в гърдите около 11,43 на 2 юни 2015 г.

Стефания започнала обучението си в „Езиков свят“ през октомври 2015 г. и ѝ направило впечатление, че децата често подмятали в разговорите си колко им прилича Йоан на „самотния бегач“. Те коментирали и настъпилата промяна във външността му – напълнял, спрял да ходи на училище. „И по време на час ставаше дума за голямата прилика.

Съучениците

от неговия

клас го бяха

разпознали“,

твърди момичето.

Повече от година след убийството на Георги Стефания се свързала във фейсбук с приятеля му Константин. Уговорили се да се видят на пилоните на НДК. На срещата дошла приятелката на Георги Лора Крашевска. Стефания им разказала какво се коментира в училището им и за промяната във външността на Йоан.

Преди да се види с тях, написала по вайбър на Лора, че друга нейна съученичка заварила Йоан да се мие в тоалетната на училището около 13 ч на 2 юни 2015 г.

„С Лора си разменихме телефоните, но я помолих да не ме търси“, каза Стефания. Те повече не се видели. След време Стефания споделила и с баща си за Йоан.

След срещата им Лора съобщила в полицията и така започнало разплитането на убийството.

„Не бях доволна

от поведението

на Йоан в час

Държеше се доста свободно. Отказваше да работи върху учебния материал, пускаше музика, говореше с останалите момчета. Не му се учеше, понякога носеше сгъваем нож на колана си“, каза учителката му по английски език Венислава Гегова. Когато му преподавала, той бил висок, строен, симпатичен, обличал се с нови дрехи.

Учителката се изненадала, когато в края на учебната 2015 г. зам.-директорката Весела Дренчева влязла в час и поискала всички, които не са били на училище на 2 юни, да донесат извинителни бележки. Зам.-директорката се обърнала персонално към Йоан с думите: „Ти не беше, донеси бележка“.

„В това училище не се пишеха отсъствия“, обясни Гегова, която потвърди, че в деня на убийството Йоан не бил в час по английски език. Според нея имало указания да се разберат всички момчета, които са отсъствали от занятия на 2 юни и по какви причини.

„През есента на 2015 г. една от ученичките от 9-и клас ми показа разпечатка на голям формат на снимката на момчето, което тича в парка. Образът беше изчистен, с добро качество. Момичето каза, че прилича на Йоан“, обясни Гегова. Децата много пъти ѝ показвали на телефоните си и видеоклипа, разпространен от МВР, и коментирали приликата.

Между 11,46 и 14,48 ч на 2 юни 2015 г. на тел. 112 били получени много обаждания, свързани с убийството в Борисовата градина, стана ясно на делото. Те ще бъдат слушани на следващото заседание. Първото обаждане било от Лора, която открила мъртвия си приятел, проснат на пейка до конната база. В 11,46, 11,57 и 11,59 ч например звънял мъж, който се представил като Ангел Ангелов.

Единствената

среща между

Георги и Йоан

е станала между

11,43 ч и една

секунда до

11,43 ч и

32 секунди

Георги бил до пейката, чакайки Лора, която учела в намиращия се наблизо строителен техникум. Йоан пък се мотаел, защото не му се ходело на тренировка по тенис.

Георги пристигнал в Борисовата около 11,15 ч и изпратил съобщение на Лора, че я чака. Мястото му било добре познато, защото там често играели карти с приятели. Лора му звъннала в 11,42 ч, след края на часовете. Казала му да дойде пред гимназията.

Според прокуратурата по това време близо до пейките вече бил 17-годишният тогава Йоан. Той се мотаел из алеите още от 10 ч, когато с брат му Марсел пристигнали за тренировката по тенис. Йоан обаче не бил особено стриктен, понякога пропускал. Решил и че този ден няма да тренира.Около 11,40 ч минал по алеята близо до конната база и съзрял Георги да седи на пейка.

Точно тогава Георги приключил разговора с Лора. Часът бил 11,43 ч и една секунда. Той станал от пейката с намерението бързо да отиде до техникума. Йоан обаче застанал с лице пред него и забил ножа си в гърдите на момчето с дясната ръка, твърдят разследващите. Острието пронизало детето от горе на долу и от ляво на дясно.Уплашен, Йоан побягнал към сградата на БНР. По пътя хвърлил оръжието в шахта на 30 метра от мястото.

В 11,43 ч и 32 секунди Георги със сетни сили звъннал на Лора. Казал, че е наръган и я помолил да му помогне. Той едва успял да каже къде се намира. Останал на линия, но спрял да говори и легнал по гръб на пейката. Тичайки, за около минута Лора стигнала до мястото. Момичето държало телефона си в ръка, без да прекъсва връзката.То видяло, че от устата на приятеля му излиза бяла пяна и той се опитвал да си поеме въздух. Лора се обадила на тел. 112 и на майката на Георги от неговия телефон. След минути паркът почернял от полиция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar