Заявления за промени по партидите в Търговския регистър се бавят със седмици, оплакаха се компании на редакционния телефон на „24 часа“.

От Агенцията по вписванията потвърдиха, че има проблем, но напомниха, че са информирали за него още на 18 април. Според ведомството причината била в промени в Закона за счетоводството, влезли в сила от 1 януари 2018 г., които не били съгласувани с агенцията. Новите текстове задължиха фирмите, които не са осъществили дейност през предходната година, да декларират това обстоятелство със заявления към Търговсикя регистър. Заедно с тази промяна следвало да бъде приет и образец на заявление за деклариране на липса на дейност. Това обаче не се случило.

Така системата на Търговския регистър и на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел автоматично разпределяла за разглеждане заявленията по реда на постъпването им. Тя не правела разлика дали е подадено заявление за първоначална регистрация, за пререгистрация, за промяна в обстоятелствата, или заявление за липса на дейност през предходната година.

За да се справят с проблема, част от екипа на Агенцията по вписванията ще работи в съботните дни. Служителите ще въвеждат вече подадените заявления. Полагането на извънреден труд е съобразено с нормативните разпоредби.

От 1 януари до 31 март пък били подадени над 200 000 заявления от дружества, които не са упражнявали дейност през изминалата година.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar