През октомври 2017 г. Столичната община замени свой имот от 1 декар в квартал „Изток“ близо до Борисовата градина срещу терен от 2 декара в „Дианабад“. Тогава вносителите на предложението – общинските съветници Карлос Контрера (ВМРО) и Лорита Радева (ГЕРБ), твърдяха, че „спасяват“ една зелена площ в София от застрояване. Срещу намеренията за строеж в имота до Борисовата градина имаше редица протести от живеещите в близките блокове.

Сега, малко повече от година по-късно, пък протестират живеещите в близост до терена от 2 дка в кв. „Дианабад“. Причините са, че собственикът му иска да го застрои със сграда на 6 и 8 етажа, която ще хвърля сянка върху детската градина, която е в съседство. Освен това имотът е сред малкото останали зелени площи в района.

Затова в началото на тази година те са създали петиция срещу застрояването в терена до 49-та детска градина „Радост“, която вече има 556 подписа. В края на миналата седмица пък те организираха и протест пред община „Изгрев“ срещу презастрояването на квартала и планирания строеж до детската градина.

Собственик на терена в „Дианабад“, след замяната с общината, е Петьо Петьов Блъсков, син на главния редактор на вестник „Труд“ Петьо Блъсков. Той го получи като „дари“ имот на ул. „Незабравка“ и доплати 1.4 млн. лева, като оценката на имота в „Дианабад“ беше повишена в извънредна комисия 45-минути преди заседанието на общинския съвет по настояване на опозицията.

Един човек иска да строи

Устройствените планове и на двата имота предвиждат застрояване на жилищни сгради. Според плана от 2009 г. теренът на ул. „Незабравка“ е за озеленяване, но той е обжалван от Петьо Блъсков и след решение на Върховния административен съд от 2012 г. за имота в върнат стар план, който отрежда терена за жилищно строителство. „С някакъв си устройствен план държавата се опита да ми открадне имота“, обясни през 2017 г. Блъсков.

След като през октомври 2017 г. замяната беше приета общинския съвет във вестник „Труд“ беше публикувана статията „Зелена площ в „Изгрев“ е спасена от застрояване“. В нея се казва само, че общината е придобила зелената площ на ул. „Незабравка“, но не и че е заменила друг имот за него. Причината за „спасяването“, по думите на Контрера, който е цитиран в статия, е, че „собственикът щеше да построи сграда“. Собственикът на терена към онзи момент – Петьо П. Блъсков, обаче не се споменава в текста.

„Аз какво да направя, всеки има право да протестира“ – така главният редактор на „Труд“ Петьо Х. Блъсков коментира пред „Дневник“ протестите от началото на тази година.

Недоволните съседи

След като общинските съветници приемат замяната, живеещите в сградите около терена в „Дианабад“ започват поредица от срещи с: главния архитект на София Здравко Здравков, председателят на общинския съвет Елен Герджиков, общинските съветници Карлос Контрера, Малина Едрева (ГЕРБ) и кмета на район „Изгрев“ Цветомир Жеков. На тях гражданите са искали блокиране на замяната, а след това недопускане на промяна на устройствения план за имота. Освен това те подават сигнали до прокуратурата да провери решението за взаимните дарения, но обвинението не открива нередното.

„По време на срещите и г-н Контрера и г-жа Едрева опитваха да ни убедят, че няма друг начин да се спре застрояването в терена до Борисовата градина“, разказа пред „Дневник“ Захари Димитров, който е сред участниците в протестите.

С Елен Герджиков е воден разговор общинският съвет да не допуска промяна на устройствения план за парцела, в който попада и друг по-малък имот. Изменението е формално – да се допусне свързано застрояване между предвидените сгради, без промяна на параметрите. То е поискано от собственика на малък имот в същия парцел. От пресцентъра на общинския съвет казаха, че доклад за това изменение не е влизал в деловодството на общината. Причината е, че то е направено от районната община.

„Кметът Жеков каза, че ще бъде нашият проводник, но след като изменението беше направено не можа да обясни защо“, посочи Захари Димитров. Цветомир Жеков не бе открит за коментар от „Дневник“.

Крайният резултат от срещите е: „След като сроковете за обжалване на замяната и промяна на плана вече бяха преминали и той беше вписан, от общината отговориха, че теренът в „Дианабад“ вече е частен и нямат отношение към него“, каза още Димитров.

Карлос Контрера не отговори на мобилния си телефон, а Лорита Радева каза, че не е запозната с протестите на живеещите в „Дианабад“ и не е подготвена да коментира.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar