Италиански съд отложи за втори път изслушване дали да предаде на Белгия жена, заподозряна в участие в скандала за корупция, разтърсил Европейския парламент в началото на декември.

Апелативният съд в северния град Бреша първоначално отложи миналия месец решението дали да екстрадира Силвия Панцери, след като нейните адвокати настояха искането да бъде отхвърлено, тъй като белгийските затвори са пренаселени и това ще засегне правата на клиента им.

38-годишната Силвия Панцери е дъщеря на бившия италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери, който беше задържан заедно с бившия зам.-председател на Европейския парламент Ева Кайли и още двама души, още в началото на декември, когато се разбра за скандала.

Ролята на Панцери

Според белгийската прокуратура Панцери е един от основните играчи в предполагаемата корупционна схема. В извлечение от заповедта за арест, видяна от Ройтерс, се казва, че Панцери е заподозрян, че е получавал плащания от Катар и Мароко, за да повлияе на хора, работещи в Европейския парламент, и че съпругата и дъщеря му са били наясно с дейността му.

Куфари с пари: Какво знаем (и не знаем) за корупционния скандал в Европарламента

След напускането на Европейския парламент Панцери основава неправителствена организация „Борба с безнаказаността“, която си поставя за цел да се бори срещу нарушаването на човешките права и хуманитарното право. Чрез тази си дейност той е участвал в различни събития, включително съорганизирани от Европейския парламент. Панцери отхвърля обвиненията.

Състоянието на белгийските затвори

Съдиите поискаха информация от Белгия за нейната затворническа система, но тя все още не е получена и затова заседанието за екстрадиция беше отложено за 16 януари.

Същият съд, с различен състав, вече одобри екстрадирането в Белгия на Мария Долорес Колеони – съпругата на бившия евродепутат и майка на Силвия, пише Ройтерс.

Колеони все още е в Италия, тъй като нейните адвокати подадоха жалба срещу трансфера й пред най-висшия италиански апелативен съд, който се очаква той да вземе решение през следващите дни.

Колеони и Силвия Панцери са под домашен арест от 10 декември в съответствие с европейска заповед за арест, издадена от белгийските магистрати заради предполагаемото им „участие в престъпна организация, пране на пари и корупция“.

Двете жени отричат да са замесени. Според белгийската прокуратура обаче, те са знаели за корупционната схема и са живеели не според доходите си.

Адвокатът на Силвия Панцери поиска във вторник домашният й арест да бъде отменен, като каза, че тя е адвокат и не може да изпълнява професионалните си задължения към клиентите си.

Корупционният скандал в Европейския парламент

Разследващите скандала подозират, че Панцери, който след напускането на парламента е бил председател на неправителствена организация, базирана в Брюксел, е получавал подкупите и ги е предавал на останалите участници в схемата.

Според следствието гръцкият евродепутат Ева Кайли и други са приемали подкупи от домакина на Световното първенство по футбол Катар срещу прокарването на неговите интереси в европейските институции.

Зад скандала в Европарламента стои над 1 година разследване в няколко държави

Катар заяви, че не е замесен в скандала. Кайли отрече да е извършила нарушение, като твърди, че намерените в дома й 150 хил. евро в брой са собственост на нейния партньор (също задържан), който е „излъгал доверието й“.

Бащата на Кайли също беше задържан за кратко в Брюксел, след като полицията откри у него куфар със 600 хил. евро.

В понеделник председателят на Европейския парламент Роберта Мецола съобщи, че по искане на разследващите е задействала спешна процедура за отнемане на депутатските имунитети на италианския евродепутат Андреа Коцолино и белгийския му колега Марк Тарабела, за които също се подозира, че са били замесени в схемата. Засега изглежда, че тя засяга основно групата на Социалистите и демократите, от която са всички, задържани, разпитвани и претърсвани.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar