Апелативният съд в Белград отмени първоинстанционното решение от септември 2020 г. за екстрадирането на българския бизнесмен Цветан Василев, предава БГНЕС. На практика от много години насам тези процедури са всъщност отказ на Сърбия да върне бившия банкер.

С това решение от 10 май делото е върнато на друг съд в Белград за ново решение, уточни говорителят на съда Миряна Милич.

Цветан Василев е в Сърбия от 2014 г. и властите в Белград отказват да го екстрадират въпреки исканията на прокуратурата в София. Той е подсъдим по наказателното дело за фалита на КТБ, като срещу него то се гледа задочно.

В началото на 2020 г. главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, в които остро разкритикува сръбските власти заради липсата на отговор по искането на България за екстрадицията на Цветан Василев. Ръководителят на държавното обвинение се обърна тогава и към председателите на Европейския парламент и Европейската комисия – Давид-Мария Сасоли и Урсула фон дер Лайен, „с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в ЕС“.

„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава – Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цветан Василев, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, твърди Гешев, подчертавайки, че българските власти са изпратили до Белград две сходни молби – през септември 2014 и май 2015 г.

Не е известно да има отговор от страна на Съвета на Европа или пък от ЕК и европарламента.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar