От 3 април в Сърбия събират по-високи глоби за превишена скорост и други нарушения на новия закон за движение по пътищата, съобщи БГНЕС, като се позовава на информация на българското посолство в Белград. Глобите за някои нарушения се увеличават неколкократно, а допустимото количество алкохол при управление на МПС се намалява от 0.3 до 0.2 промила, уточняват от пресцентъра на МВнР.

Занапред управление без включени светлини в светлата част на деня, возене на дете с ръст под 135 см на седалка, която не е предназначена за целта, и шофиране на автомагистрала със скорост, надвишаваща с 81 до 100 км/ч позволените 120 км/ч, носят глоба между 850 и 1020 евро, отнемане на 14 контролни точки и осеммесечна забрана за управление. Глоба от 100 000 (приблизително 846 евро) до 120 000 хиляди сръбски динара (приблизително 1016 евро) се налага при скриване на самоличността на водача на МПС, ако то се управлява не от собственика. 10 000 динара (около 85 евро) е глобата за говорене по телефона при шофиране без устройство hands free, ако регистрационните табели на автомобила са замърсени така, че не могат да се разчетат, ако се пътува без предпазен колан и се шофира със скорост, по-висока с до 30 км/ч от разрешената в населени места.

Междувременно в Албания не стихват протестите срещу новите пътни такси в страната. Опозицията обяви гражданско неподчинение и поиска оставката на премиера Еди Рама. Сумата, която ще се плаща на пътя между Албания и Косово, варира между 2.5 и 22 евро.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar